Grad će sledeće godine više ulagati u mlade

Deo novca Gradske uprave za sport i omladinu naredne godine će biti odvojen i za omladinske organizacije i njihove projekte.
Deo novca Gradske uprave za sport i omladinu naredne godine će biti odvojen i za omladinske organizacije i njihove projekte.

Pare će se dodeljivati putem konkursa, a za projekte iz 11 oblasti koje inače sadrži i Lokalni akcioni plan politike za mlade. Zbog toga je, pre svega, važno usvojiti ovaj dokument, čiji se sadržaj ovih dana promoviše na nekoliko lokacija u gradu, kaže Višnja Nežić iz Kancelarije za mlade.

"Njega bi trebalo da usvoji gradska skupština, što znači da će od sledeće godine biti i budžetska linija za mlade i tada će se već krenuti sa implementacijom Akcionog plana" objašnjava Nežićeva. Ona dodaje da će se nakon godinu znati da li su predloženi načini rešavanja problema mladih dali dobre rezultate ili je potrebno nešto menjati. Moći će da konkurišu samo organizacije, a ne pojedinci, pa je važno da se mladi organizuju, udružuju i budu aktivni članovi ovog društva, upozorava Nežićeva.

Šta je Lokalni akcioni plan?

Sadašnji predlog Lokalnog akcionog plana sadrži 11 oblasti, a to su obrazovanje mladih, zapošljavanje, zdravlje, kultura, slobodno vreme mladih, bezbednost, aktivno uključivanje mladih u društvo i izgradnju civilnog društva, volonterski rad, mobilnost i informisanje mladih, zaštita životne sredine i održivi razvoj i socijalna politika prema mladima. Radi se o strateškom dokumentu koji definiše odnos lokalne samouprave ili nekog drugog nivoa vlasti, prema mladima. Višnja Nežić iz Kancelarije za mlade tvrdi da su za razliku od pisanja nekih drugih strategija gde to rade ekspertski timovi, u sve segmente izrade ovog plana bili uključeni mladi.

"Nakon javnog poziva prošlog septembra, angažovani su predstavnici organizacija i mladi koji do sada nigde nisu uključeni, pa je formirana komisija za izradu Lokalnog akcionog plana" priča Nežićeva. Formirano je 11 radnih grupa, a na njihovom čelu su članovi Gradskog veća ili načelnici Gradskih uprava. Sadržaj Lokalnog akcionog plana politike za mlade može se pročitati na sajtu Gradske upave za sport i omladinu www.sio.novisad.rs.

Mladi do prošle godine nisu postojali!

Kancelarija za mlade otvorena je tek prošle godine, što znači da "mladi u Novom Sadu do prošle godine praktično nisu postojali" odnosno biloo kakva politika za njih u gradu ističe Nežićeva i dodaje da bi bilo potrebno oformiti i jedan info centar "ali ne sa jednim kompjuterom i radnim stolom, već bi tu mladi mogli da dođu na informativne razgovore" budući da  se pokazalo da su prilično neinformisani o tome kome mogu da se obrate za pojedine probleme i kako mogu biti aktivni članovi društva,  i to ne samo kada su mladi, već i kasnije u životu.

Promocija Akcionog plana nastavlja se i za vikend, pa će u nedelju biti predstavljena radna grupa za bezbednost mladih, na Štrandu, iza košarkaških terena, od 17 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.