Školska godina započinje štrajkom

Članovi Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, kome pripada velika većina novosadskih škola, protestovaće zajedno sa prosvetarima iz drugih gradova 1. septembra.

Članovi Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, kome pripada velika većina novosadskih škola, protestovaće zajedno sa prosvetarima iz drugih gradova 1. septembra. Mirko Radeta iz tog sindikata kaže za Radio 021 da će po pet prosvetara iz svake škole otići u Beograd na protest, a da će ostali učenicima podeliti rasporede časova, ali nastave neće biti.

"Mi smo već doneli i odluku da 21. septembra krenemo u štrajk, ali to neće biti jedan dan, nego puno duže, do ispunjenja bar dela zahteva", kaže Radeta.

On takođe napominje da prosvetari ne podržavaju inkluziju dece sa smetnjama u razvoju, jer u razredima ima previše učenika, a prosvetari nisu osposobljeni za to. "Prema mogućnostima, bilo bi dobro ako bi bilo 25 učenika u odeljenju i škola imala 11 odeljenja. Nego, oni odobre devet odeljenja, pa imamo 34-35 učenika. Kad su odeljenja  prebukirana, nemoguće je raditi, a posebno kada su tu i deca sa smetnjama u razvoju", izjavio je on.

Radeta podseća da oni traže promenu kolektivnog ugovora i odmrzavanje plata, koje su se u poslednjih godinu i po dana u odnosu na evro skoro prepolovile.

  • @G

    27.08.2010 15:29
    Nisam mentalno zaostao, nisam profesor i nemam dete. Slozi se da se ne slazemo, umesto sto me vredjas.
  • G

    26.08.2010 18:47
    @G, molim te - u slučaju da ste mentalno zaostali, molim vas da se prestanete baviti prosvetom jer ste za to u potpunosti nesposobni. Vaša profesija vam ne daje za pravo da štetite deci da biste VI sebi izborili veće plate. Isto kao što i lekarska profesija ne daje za pravo lekaru da odbije da leči VAŠE DETE!!! jer bi dotičan želeo da VAŠE DETE !!! iskoristi da bi dobio veću platu. Deca ne mogu da služe za ucenu, ako vi to ne možete da razumete, onda, osim što ste civilizacijski zaostali, u potpunosti i apsolutno ste zaostali i mentalno.
  • G

    26.08.2010 18:45
    @profesor - i vama iskreno želim da vam dete strada jer je lekar odlučio da štrajkuje umesto da ga leči, pa se onda vratite na ove stranice "gospodine" i ostavite isti ovakav komentar. Isto kao što i vi "gospodine" želite da naša deca stradaju zarad vaših ciljeva, i mi treba da onda vama želimo da vaša stradaju radi ciljeva nekog drugog. Deca su vam postala samo oruđe za potkusurivanje, ne dao bog da ih naučite nečemu. Ako nećete da radite DAJTE OTKAZ! Ima njih hiljade koji čekaju na zaposlenje u prosveti. A onda kada (ako!) se zaposlite u privredi, probajte tako da odbijate da radite na štetu nekog trećeg.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti