Adamovićeva palata odbijena za obnovu fasade

Fasada na Adamovićevoj palati ni ove godine neće biti obnovljena, budući da zahtev stanara za obnovu uz pomoć Grada nije prihvaćen, saznaje Radio 021.  
Fasada na Adamovićevoj palati ni ove godine neće biti obnovljena, budući da je ovo jedina od sedam zgrada čiji zahtev za obnovu uz pomoć Grada nije prihvaćen, saznaje Radio 021. Kako kažu u Poslovnom prostoru, stanari Adamovićeve palate na Trgu mladenaca 4 i 6 nisu podneli kompletnu dokumentaciju, pa se ne može zaključiti koliko novca je potrebno za njenu sanaciju.

Direktor Poslovnog prostora, Marko Cvijan, kaže za naš radio da dodatnih rokova neće biti. "To je bila zakonska procedura koja traje mesec dana i u tom roku imali su mogućnost da polože osnovne papire kako bismo išli dalje sa radom", rekao je on.

Na konkurs za obnovu starih fasada uz sufinansiranje grada prijavilo se samo sedam od potencijalnih 800 objekata u Novom Sadu. Od toga, jedna prijava je stigla pretposlednjeg dana, a šest uoči isteka roka od mesec dana. Stanari kuća i zgrada sa starim fasadama žalili su se da nisu imali vremena da pribave obimnu dokumentaciju.

Stanari Adamovićeve palate iznenađeni

S druge strane, stanari Adamovićeve palate su zatečeni odlukom Poslovnog prostora da ih eliminiše iz konkursa. Predsednik jedne od skupština stanara, Sekul Višnjevac, kaže za Radio 021 da je u konkursu navedeno da zgrade pod zaštitom ne moraju da dostavljaju eleborat o rekonstrukciji.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture nisu bili spremni da im ustupe projekat obnove bez naknade, a kako Višnjevac tvrdi, za njegovu nabavku nije bilo vremena zbog sezone godišnjih odmora. "Nismo mogli da dostavimo predračun jer se radi o jednom zaista kompleksnom objektu i fasadi. Ni na koji način nismo mogli da procenimo vrednost radova u roku koji je bio predviđen", tvrdi on.

Višnjevac ističe da je uz dokumentaciju dostavljeno mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Takođe, stanari Adamovićeve palate su očekivali da će potrebne dokumente obezbediti u dodatnoj proceduri, zbog čega će narednih dana biti u kontaktu sa Poslovnim prostorom. "Koliko već sutra, mi ćemo stupiti u kontakt sa preduzećem Poslovni prostor i Zavodom za zaštitu spomenika kulture, da vidimo zaista da li možemo u tom smislu nešto da uradimo", navodi Višnjevac.

Šest zgrada će imati priliku da saniraju svoje oštećene fasade uz više od dve trećine učešća sredstava iz gradskog budžeta. Te zgrade nalaze se u Ulici Ive Lole Ribara 2, Njegoševoj 16, Pašićevoj 26, Temerinskoj 8, Maksima Gorkog 38 i na Pozorišnom trgu 4. Tender za izvođače radova bi trebalo da bude raspisan oko 20. septembra, a rok za prijave će trajati mesec dana. Kako Marko Cvijan kaže, početak radova može se očekivati u novembru. (Asja Francisti)

  • SALE NOVOSADJANIN

    09.09.2010 11:45
    OK
    GARI,SLAZEM SE ZA AUTO PUT DO KOVINA.
    I KOVIN JE U VOJVODINI !!!
  • Bane

    08.09.2010 20:06
    A kako bi bilo da meni odobre novce za fasadu na kući. Ko ima novaca da živi u salonskim salonima u Adamovićevoj palati od 150 i više kvadrata, neka sam plaća i fasadu. Ista situacija i u ostalim zgradama. Svi otkupljivali stanove u vreme hiperinflacije za 200, 300 maraka, a sad još svi treba da izdvajamo da im srede fasade. A kad iste te stanove prodaju za nekoliko desetina i stotine hiljada evra onda im nije potrebna pomoć grada. Sramota
  • @sale novosadjanin

    08.09.2010 13:48
    gari, dinkic pod hitno da uzme od mmf-a jedan kredit da se za tebe napravi autoput do kovina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti