Kako bez evra doći do lekara?

Zakazivanje pregleda, te pružanje zdravstvenih usluga u Kliničkom centru Vojvodine, ne funckioniše za sve građane kojima je potrebno lečenje.
Zakazivanje pregleda, te pružanje zdravstvenih usluga u Kliničkom centru Vojvodine, ne funckioniše za sve građane kojima je potrebno lečenje.

O kojem broju građana je reč, u Kliničkom centru nismo uspeli da saznamo, ali se Radiju 021 javljaju slušaoci koji potvrđuju da u institucijama pri Kliničkom centru, ne mogu da dobiju odgovarajuću zdravstvenu uslugu.

Umesto da se pozabavi ovim problemom, pokrajinski premijer, Bojan Pajtić, posete zdravstvenim institucijama koristi da skrene pažnju građanima na važnost očuvanja zdravlja i blagovremenog lečenja. "Danas želimo da uputimo javni poziv građanima Vojvodine da provere svoje zdravlje, da budu svesni toga da je njihovo zdravlje važno, ne samo njima, nego i članovima njihovih porodica. Važno je i celom društvo. Zbog toga je važno da zdravo žive, da kontrolišu svoje zdravstveno stanje i da na prvi znak eventualnog poremećaja u zdravlju, reaguju", izjavio je ranije Pajtić.

Ukoliko se neko odluči da posluša ovaj poziv pokrajinskog premijera, mora računati na to da su velike šanse da u tome neće uspeti, bar ne bez dosta strpljenja i slobodnog vremena provedenog u čekaonicama. Ta činjenica međutim ne predstavlja prepreku predsedniku pokrajinske Vlade, koji skoro pirlikom svake posete zdravstvenim institucijama, koristi priliku da eksploatiše istraživanja javnog mnjenja, koja pokazuju  da je među strahovima građana, najdominatniji strah od bolesti. Tako je bilo i letos, prilikom otvaranja novog Urgentnog centra. "Kada smo pre tri godine doneli odluku da izgradimo novi Urgentni centar i da investiramo 3,7 milijardi dinara, vodile su nas dve maskime u tom opredeljenju. Prva je da se u Vojvodini niko ne sme plašiti bolesti i nemogućnosti lečenja, a druga je to da smo previše siromašni da bismo kupovali jeftine stvari", izjavio je teda Pajtić.

Do operacije očiju - samo uz dve hiljade evra

Da u Vojvodini itekako ima onih koji se plaše bolesti i nemogućnosti lečenja, pokazuju brojni primeri građana. Jedan od slušalaca Radija 021 mesecima pokušava da zakaže operaciju oka zbog katarakte. On kaže da su mu prilikom poslednjeg pokušaja, u Kliničkom centru rekli da nemaju materijala, da ne rade operacije i da su liste čekanja duge: "Prema tome, treba videti kolike su te liste čekanja. I šta se ovi hvale kako zdravstvu ide, ako ćemo svi početi da ćoratamo? Ili da odmah nabavimo bele štapove pa napred", kaže naš slušalac i dodaje da je čekajući operaciju, počeo da gubi vid i na drugo oko. Naš sagovornik dodaje da mu je posebno krivo što je godinama plaćao zdravstveno osiguranje, jer mu ranije nikada nije trebala značajnija lekarska pomoć, te da sada ne može da je dobije bez dve hiljade evra, koliko je potrebno za intervenciju kod lekara u privatnoj praksi.

Taktika zamaranja protivnika

Da nije reč o usamljenom problemu građana, već o surovoj realnosti našeg zdravstva, potvrđuje i primer slušateljke Radija 021, koja je bezuspešno pokušavala da ode na kontrolu na ortopediju. Majski pokušaj zakazivanja propao je, jer do dana za zakazivanje, odnosno 23. maja, nije uspela da obavi rendgenski pregled. Činilo se da je više sreće, naša slušateljka imala tokom junskog dana za zakazivanje, kada je posetu lekaru uspela da rezerviše za sredinu jula, odnosno za prvi dan, kako joj je rečeno, kada doktor počinje da radi. Lekar je međutim bio zauzet operacijom, pa je pacijentima rečeno da mogu da čekaju da završi posao ili da dođu sledeće nedelje. "Ja sam htela da vidim da mi onda sledeće nedelje zakažu, da ne bih tamo opet kampovala ceo dan. Ali to je bilo nemoguće. Zakazuje se opet dvadesettrećeg", objašanjva slušateljka Radija 021.

Međutim, tokom magičnog dana za zakazivanje, sleduje novo iznenađenje. Naša sagovornica tvrdi da joj je rečeno da lekar koji treba da je pregleda - u avgustu uopšte neće raditi. "Ne znam u čemu je štos. Da li je to taktika zamaranja protivnika? Bolje da nam kažu da idu na kolektivni odmor, nego da nas zamajavaju i mrcvare. Ne znam kako to drugačije da opišem", iskrena je naša slušateljka.

Zbog čega se pregledi na poliklinici zakazuju jednom mesečno, zašto pacijenti čekaju satima čak i kada uspeju da zakažu, zašto se dešava da im baš tada pregled bude otkazan, da li se planira reorganizacija sistema zakazivanja, samo su neka od pitanja na koja iz Kliničnkog centra, ni nakon nekoliko nedelja čekanja, nismo dobili odgovor. (Larisa Onodi i Dejan Stojičić)

  • novosadjanka

    16.09.2010 08:51
    Zato idem kod privatnog lekara. Privatni lekar ima cenovnik, ja platim pregled, ne osecam se duznom, lekar ne ocekuje da ga podmicujem, ne ocekuje poklon, ljubazan je i savestan. Dobijem vrhunsku uslugu u prijatnom ambijentu gde me gledaju kao coveka a ne kao broj. Jedva cekam da se privatni lekari izjednace sa drustvenima, da mogu biti izabrani lekari.
    Napomena: u ovu kategoriju ne ubrajam one lekare koji sede na 2 stolice...radeci u bolnici hvataju pacjenete i prevode ih kod sebe u privatnu ordinaciju koju su otvorili na tudje ime.... nego na one prave privatnike koji rade samo u svojoj privatnojj ordinaciji.
  • tanja

    14.09.2010 20:03
    bravo!!!!
    Samo nemojte da odustanete od pritisaka molim vas!
    njima niko nista ne moze, samo jak medijski pritisak moze da uzdrma javnost i nadlezne za ovaj problem!
    Ljudi kao stoka cekaju, guraju se, svadjaju se....odvratno!!!
    A oni iza saltera laganica.....
    NIGDE OVAJ PROBLEM NIJE TOLIKO ZABRINJAVAJUC KAO NA POLIKLINICI KCV
  • bns

    14.09.2010 17:45
    snimak iz poliklinike
    http://www.youtube.com/watch?v=ha4F_y7vrP4

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti