Autoprevoznici traže da carina radi svoj posao

Privatni autoprevoznici koji su protestovali danas u Novom Sadu i Kraljevu nezadovoljni su radom carine i traže rigorozniju kontrolu stranih kamiona na graničnim prelazima.  
Privatni autoprevoznici koji su protestovali danas u Novom Sadu i Kraljevu nezadovoljni su radom carine i traže rigorozniju kontrolu stranih kamiona na graničnim prelazima.

Prevoznik Boro Marjanović iz Futoga kaže za Radio 021 da stranci bez svih potrebnih dozvola voze robu iz naše zemlje. "Na granici kupi dozvolu za bilet, kao da dolazi po svoju robu. Međutim, on natovari u Sintelonu u Bačkoj Palanci parket i ide za Rusiju, prevoznik iz Moldavije recimo, na šta ovi naši na granici ne obraćaju pažnju", tvrdi Marjanović. On naglašava da upravo sa Moldavijom nemamo takav sporazum po kojem bi to bilo moguće i legalno.

On tvrdi i da inspekcija ne proverava strane prevoznike, dok bi naši za ovakav prekršaj platili kaznu od hiljadu i po evra. "On tamo časti carinika, on mu ne overi dozvolu i on sa jednom dozvolom vozi šest meseci", priča prevoznik iz Futoga.

Autoprevoznici, između ostalog, traže i promenu Zakona o saobraćaju, kao i subvencije za kredite i lizing. Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić juče je primio prevoznike i jutros im je obećano da će biti ispunjeni njihovi zahtevi koji se tiču promena Zakona o saobraćaju. Prevoznicima iz Vojvodine problem je i to što na većini puteva važi zabrana za kamione preko 12 tona, što je odluka prethodnog resornog ministra Velimira Ilića, pa gde god da idu moraju izaći na autoput i plaćati drumarinu.

Današnji protest koji je trajao jedan sat bio je samo upozorenje. Saobraćaj nije blokiran, a kamioni su bili parkirani kod Temerinske petlje. Ukoliko za 30 dana Ministarstvo za infrastrukturu ne ispuni deo zahteva prevoznika, koji su u Udruženju za međunarodni drumski transport putnika i robe, oni će krenuti u generalni štrajk.

  • Netko

    21.04.2011 14:29
    Marijanoviću,koliko imaš falš cemtova i po kojim cijenama voziš?Koliko si ti ostavio na čašćenje?
  • juge

    04.01.2011 02:54
    kada se budu napravile izlazne rampe u beskoj, kovilju...tada cemo ici na auto put, jer mi ne pada na pamet da idem 10 km auto puta i da placam putarinu 1.420,00 dinara, to nema nigde u svetu.
  • B

    16.09.2010 02:42
    Može sve, samo jedno ne
    U ovoj nesrećnoj zemlji je sve moguće, osim jedne stvari: da carina, inspekcije i drugi državni organi rade efikasno, pošteno i nepristrasno posao za koji su plaćeni. To je ovde kod nas čista fantastika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti