Naplata parkinga naljutila Novosađane (Foto)

Grupa na društvenoj mreži "Fejsbuk" pod nazivom "Stop bezobrazluku Parking servisa u Novom Sadu" do sada je okupila oko 4.400 članova.

Grupa na društvenoj mreži "Fejsbuk" pod nazivom "Stop bezobrazluku Parking servisa u Novom Sadu" do sada je okupila oko 4.400 članova. Pokrenula ju je grupa Novosađana, a posledica je iritiranosti građana širenjem zona pod naplatom parkinga, te činjenicom da se u Novom Sadu ne grade javne garaže.

Jedan od osnivača ove grupe na "Fejsbuku" kaže da je ona osnovana nakon što je Radio 021 objavio vest pod nazivom "Šire parking zone, ne prave garaže", te da je posledica dogovora posetilaca sajta koji su komentarisali vest: "Pratim komentare često, a vi veoma objektivno obaveštavate građane o situacijama u javnim preduzećima. Gledajući komentare i sam se nervirajući, ova poslednja vest da ne prave garaže, a proširuju pakring zone, inicirala je da pokrenemo to".

Naš slušalac kaže da je cilj građana da spreče dalji bezobrazluk "Parking servisa" i gradskih vlasti, a da se osnovni zahtevi odnose na ukidanje parking zona van Centra, te preispitivanje visine doplatne karte. Međutim, biće preispitana i sama zakonska osnovanost naplaćivanja kazni od strane "Parking servisa", a o konkretnim potezima i priključenju akciji građana koji ne koriste "Fejsbuk" članovi grupe će se naknadno dogovoriti. Naš slušalac posebno ističe da je reč o građanskoj inicijativi, da osnivači grupe nisu članovi bilo koje partije, te da grupu u tom smislu ne treba politički zloupotrebljavati i dovoditi u vezi sa bilo kojom strankom.

Koliko su Novosađani ljuti na "Parking servis" i gradske vlasti, osim ove grupe na "Fejsbuku", pokazuju i brojni pozivi građana upućeni Radiju 021. Tako je jedna od naših slušateljki iz Mičurinove ulice revoltirana činjenicom da joj je stanarska karta naplaćena od 1. septembra, iako se s naplatom parkinga u ovoj ulici krenulo 12 dana kasnije. "Ima u ugovoru član u kojem piše da ukoliko stanar uzme kartu polovinom meseca, plaća ceo mesec. Ali ovde je u pitanju parking koji pre 13. septembra nije bio pod naplatom", kaže naša slušateljka.

Još jedan od primera koji ljuti građane odnosi se na pokušaj gradskog preduzeća zaduženog za parkiranje da uvede naplatu parkinga iza Male pečurke. Jedan od naših slušalaca kaže da su svi stanari u tom delu tokom avgusta dobili obaveštenje da će se od septembra ispred njihovih ulaza naplaćivati parking. Od naplate se međutim odustalo, ali naš slušalac tvrdi da mu nije vraćeno svih 744 dinara datih za stanarsku kartu, već da je taj iznos umanjen za 184 dinara. U "Parking servisu" ovo nisu mogli da objasne, ali kažu da bi u slučaju nesporazuma, građanima trebalo da se vrati sav novac.

Kada je reč o prodaji stanarskih karata za Mičurinovu, portparol ovog gradskog preduzeća, Radovan Jeknić, kaže da su ugovori tipskog karaktera i da važe od početka meseca, bez obzira na to kada se zaključe. "Počela je naplata 13, a oni su dobili za ceo mesec. Ugovore ne parcelišemo na dane. I šta? Mi smo joj naplatili započeti mesec. Ona je platila stanarsku 186 dinara za mesec septembar. Ja ne znam u čemu je tu problem. To je jedan marloboro", kaže Jeknić. On dodaje da su u "Parking servisu" spremni da razgovaraju s građanima o svim problemima, ali ističe da to preduzeće isključivo sprovodi odluke gradske Uprave za saobraćaj. (Dejan Stojčić)

  • nekerman

    14.10.2010 06:53
    za novosadjanina
    Znaci od peticije nista? Sta nam ostaje, da se tucemo sa onim jadnicima iy PS?
  • Milena

    06.10.2010 20:44
    Univerzitet
    Evo, bas danas sam dobila e-mail sa fakulteta na kome sam zaposlena da mozemo da kupimo kartice za parkiranje u kampusu za 4450 dinara za godinu dana. To je neverovatan bezobrazluk da je Univerzitet (koji je vec 10 godina pod vodjstvom Demokratske stranke) ustupio teritoriju kampusa nekoj fantomskoj firmi ("Institut za mehatroniku" ili tako nekako) koja ce to navodno da uredi parking i za svako mesto da proda najvise tri kartice! A onda ce ti naplacivaci da idu sa kovertama u Demokratsku stranku i rektorat! Ako ovo zaposleni otrpe, onda univerziret treba razjuriti. Umesto da su zaposlene pozvali da preuzmu besplatne nalepnice, a da ostalima naplacuju parkiranje. Dakle, zaista je lopovluk u Srbiji postao jedino unosno zanimanje, a osim toga, izgleda, i legalno!
  • Sosa

    05.10.2010 19:41
    Ma hajde!
    Jeknic gospodin!? Ma hajdete, gospodjo Marija, ne preterujte!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti