Studenti nezadovoljni cenom izjednačavanja diploma

Oko 30 studenata psihologije, koji su diplomirali prošle godine na Filozofskom fakultetu, voljno je da nastavi studije i stekne master diplomu.  
Oko 30 studenata psihologije, koji su diplomirali prošle godine na Filozofskom fakultetu, voljno je da nastavi studije i stekne master diplomu.

Oni su studirali po prelaznom sistemu između starog i bolonjskog, a u ovom trenutku njih 30 želi da dobije i master diplomu. Student prodekan Miroslav Nikolić, kaže da master nije obavezan za studente koji su završili fakultet po starom programu, osim ako ne žele da nastave naučnu karijeru.

"Tu postoji kolizija sa odlukom Odbora za prosvetu Narodne skupštine, koji studente koji su studije završili po Zakonu o univerzitetu, izjednačava sa onima koji su to uradili po Zakonu o visokom obrazovanju", napominje on.

Među standardnim troškovima master studenata jesu školarina od 96.000 dinara, 6.000 dinara za upis i 1.000 dinara po prijavi za ispit. Međutim, psiholozima je ovom prilikom zasmetala cena ekvivalencije diploma. Ona podrazumeva poništavanje stare diploma i utvrđivanje broja preostalih ispita, a iznosi 25.000 dinara. Kako kaže predstavnica studenata psihologije, Jelena Aleksić, njima nije sporno polaganje razlike u ispitima, niti jedna master godina, već visina ovog troška.

"Voljni smo da položimo razliku i pohađamo tu jednu godinu koju treba, ali želeli bismo da nam se smanje ti troškovi. Obratili smo se odseku, prodekanu i očekujemo sastanak sa sekretarom za obrazovanje u Vladi Vojvodine", kaže ona.

Za ne-bolonjske generacije master stvar izbora

Aleksićeva ističe da prethodne dve generacije nisu plaćale ekvivalenciju diploma, pomenuvši kao primer i univerzitete u Beogradu i Nišu gde je izjednačavanje besplatno i šalje studente direktno na doktorske studije. Međutim, na Filozofskom fakultetu ističu da je odluka o cenovniku doneta još u maju, kao i da su u svemu tome učestvovali i predstavnici studenata. Prodekanica za nastavu, Olivera Gajić, kaže da je master za ove diplomirane studente stvar izbora, a ne obaveze.

"Oni su potpuno izjednačeni. Imaju apsolutno ista prava prilikom zasnivanja radnog odnosa, poslodavac ih posmatra na isti način. Samo ako žele da nastave svoj profesionalni razvoj i akademsku karijeru, onda treba da usklade svoje zvanje", rekla je ona.

Jelena Aleksić kaže da studenti psihologije već dve nedelje pokušavaju da zakažu sastanak sa pokrajinskim sekretarom za obrazovanje, ali ne znaju da li će i kada  biti primljeni. S druge strane, na Filozofskom fakultetu su kategorični da odluka o ceni ekvivalencije, koja važi za sve smerove, ne može biti preinačena. Iako su na sednici Saveta fakulteta predstavnici studenata bili protiv ove stavke, oni su preglasani. Fakultet kao ustupak studentima ističe to da cene školarina 4 godine nisu povećavane, a pojedini troškovi na master godini su smanjeni. (Asja Francisti)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti