Dozvoljeno šetanje pasa bez povoca i brnjice

Iako je u Novom Sadu, pa i u čitavoj Srbiji, zabranjeno da se veliki i srednji psi šetaju bez povoca i brnjice, novim pravilnikom to je omogućeno ukoliko je pas dresiran.
Iako je u Novom Sadu, pa i u čitavoj Srbiji, zabranjeno da se veliki i srednji psi šetaju bez povoca i brnjice, novim pravilnikom to je omogućeno ukoliko je pas dresiran.

Pri kupovini psa, građani će morati da prilože potvrdu da nisu kažnjavani. Načelnica Republičke veterinarske inspekcije, Sanja Čelebićanin, kaže za Radio 021 da će opasne pse kao što su pit bul terijer, američki staford terijer ili mini bul terijer moći da šetaju samo punoletne osobe i to na povocu i sa brnjicom, ali uz potvrdu da je pas prošao obuku.

"Vlasnik psa mora da ima odgovarajuću dokumentaciju da je ljubimca nabavio u registrovanom uzgoju, a taj ko drži uzgoj mora imati sertifikate da je prošao obuku i da je osoba koja može da se bavi dresurom"; navodi Sanja Čelebićanin.

Razlog za donošenje ovog pravilnika je da se jasno propišu pravila držanja pasa, da se smanji agresivnost kod onih rasa koje imaju genetsku predispoziciju da se kod njih razvije agresivno ponašanje, kao i da se preciziraju uslovi pod kojima se psi mogu držati, ističe načelnica veterinarske inspekcije.

Kinološki savez će izdavati potvrdu da je pas uspešno socijalizovan, što znači da nije opasan po svoju okolinu. U suprotnom će biti uspavan. Komunalna policija i veterinarska inspekcija će kontrolisati sprovođenje pravilnika, a minimalna kazna za prekršioce iznosi od pet do 50 hiljada dinara.

  • Vukan

    24.09.2014 20:39
    Šetnja psa bez povoca i brnjice - zanatska kritika
    Tekst nije dovoljno jasan. Odnosi li se ova tema samo na Novi Sad, ili na celu Srbiju, recimo.

    Onda, koji psi i dalje moraju da imaju brnjicu, povodac i punoletnog vodiča, a koji ne. Valjalo bi tu navesti sve rase, prema autoritarnom izvoru, bez tumačenja ili skraćivanja liste. Dalje, šta je sa psima koji nisu opasni i kojima je potreban ispit, ko ga, kako i gde obavlja. Šta je sa lovačkim psima koji su položili lovački ispit...

    Novinar koji radi ovu temu, morao bi postaviti pitanje 'nadležnima' kako to da i čipovani psi moraju u šetnji kod gazde imati naramak papira, dozvola, potvrda ? Zašto to nije objedinjeno sa ostalim podacima, do kojih se dolazi preko čipa, nego se maltretira čovek koji voli psa i savesno brine o njemu.

    Urednik, koji pusti ovoliko šupalj tekst, može slobodno razmisliti o menjanju karijere, naravno. Ako tu temu smatra sporednom, bolje je da je i ne naruči i da je ne pušta. Ni jedan posao ne može biti nevažan, pokazano je ovde i zašto.

    S poštovanjem kolege.
  • Kole

    09.12.2010 11:06
    nije nego
    Ne kaze se brnjica.Brnjicu nose svinje,nosne brunde krave a psi nose zastitne korpe .Brnjice PFFF !!!
  • elnsa

    22.09.2010 07:11
    @Zoran
    Opasne pse,ako se već citira, ne treba vaditi iz konteksta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.