Obećano sređivanje raspadnute fasade koja je dočekala Čarlsa

Nedavni boravak britanskog princa Čarlsa u Galeriji Matice srpske privukao je pažnju Novosađana i zbog velikog natpisa na zgradi "Podržite obnovu fasade".

Crveni tepih, ali i svečanost zbog boravka visokog gosta sa Ostrva nisu se uklopili u sliku oronule fasade i apela za njenom popravkom.

Kako za 021.rs navodi direktora Tijana Palkovljević Bugarski, već godinama Galerija radi zajedno da drugim državnim institucijama na obnovi zdanja, a svoj udeo su dali i mnogobrojni građani i privatne firme koje su donirale novac. Ona kaže da su proteklih godina uredili unutrašnjost, prošle godine je konačno uređen suteren, a uskoro slede i radovi na popravci krova.

Prema njenim rečima, za završetak obnove spoljnih delova neophodno je oko 52 miliona dinara. Galerija je dobila 12 miliona od Ministarstva kulture za radove na krovu, a imaju obećanje da će dobiti još 35 miliona za radove na fasadi, pa ako se obećanje ispuni ostaje da prikupe još oko pet miliona dinara.

- Uverena sam da ćemo uspeti da nađemo tih 5 miliona, jer postoji interesovanje građana da pomognu. Mislim da je svima jasno da je Galerija Matice srpske zadužbina svih nas i da ona čuva ono najbolje i najlepšu priču o srpskoj kulturi i umetnosti. Samim tim neće biti problem sakupiti taj manji deo - nada se direktorka Galerije.

Zgrada Galerije Matice srpske je sagrađena 1927. godine kao Produktna berza. Tokom Drugog svetskog rata je kratko korišćena od strane okupacione vojske, a posle rata je služila kao sedište OZNE i kasnije UDBE.

Odlukom države 1954. godine je dodeljena Matici srpskoj, nakon čega je usledila višegodišnja rekonsturkcija i uređenje zgrade sredstvima pokrajine i potom otvaranje 1958. godine. Od tada do danas jedino je sedamsedetih nešto više urađeno na održavanju objekta, a tek posle 2005. godine su ponovo pokrenuti projekti da se Galerija modernizuje i uredi.

Ostalo je da se srede krov i fasada.

Autor: 021.rs

  • CCC

    29.03.2016 08:35
    pocelo je
    Najbolje srusiti zgradu i podici soliter od 15tak spratova.
  • psycore

    28.03.2016 23:21
    A ko ce da sredi raspadnutu drzavu ?
  • mrk

    28.03.2016 22:45
    klasika za nasu zemlju, tek kad se osramotimo onda krpimo ono sto smo us***i. umesto da to odradimo na vreme...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti