U Novom Sadu četiri ruske partije, a svega 300 Rusa

Četiri partije hoće na izbore u Novom Sadu kao manjinske stranke Rusa kako bi lakše dobile odbornička mesta.

U ovom trenutku u borbi za potpise kako bi se kandidovali za novosadski parlament su Jedinstvena stranka Rusije, Stranka Rusa Srbije, Ruska stranka i Srpsko-ruski pokret, iako Rusa, prema poslednjem popisu, u Novom Sadu ima tek 329.

Sve četiri partije žele da izađu na izbore kao manjinske liste, iako kao manjinske liste treba da sakupe daleko manje potpisa od drugih, a za njih ne važi ni cenzus, zbog čega bi izborna komisija trebalo da odbije ove liste, mišljenja je Duško Radosavljević, politički analitičar.

"Skoro sve partije nacionalnih zajednica su zloupotreba, a posebna je zloupotreba postojanje ruske, koja nije priznata zakonom kao nacionalna manjina, niti ima pravo osnivanja saveta. To je biznis, tu se javljaju politički mufljuzi koji ne mogu drugačije do privilegija. Oni tako za gradske izbore donesu 500-600 potpisa umesto 2.500, koliko moraju da prikupe druge partije ili 1.000 potpisa za pokrajinske izbore umesto 6.000", kaže Radosavljević.

Predsednici ruskih stranaka nisu mogli da kažu koliko pripadnika ovog naroda će biti na njihovim listama.

"Sakupili smo više od 1.000 potpisa i predaćemo listu za izbore u Novom Sadu, ali i za pokrajinske i parlamentarne izbore. Dobili smo status stranke nacionalne manjine, sve zakonske uslove smo ispunili. Biće Rusa kao kandidata za odbornike, ali ne znam koliko", rekao je za Blic Zoran Marić, predsednik Jedinstvene ruske stranke, koji kaže da "slabo zna ruski jezik".

Slobodan Nikolić, predsednik Ruske stranke tvrdi da će na njegovoj listi u Novom Sadu biti 10 odsto Rusa. "Mi smo jedina partija koja je učestvovala na prošlim izborima, za razliku od ovih sada koje se množe neverovatnom brzinom i izigravaju zakon. Sračunato se razvodnjava glasačko telo i druge ruske partije su produžene ruke velikih stranaka", tvrdi on.

Autor: Blic 

  • Besna Sremčina

    01.04.2016 22:43
    300 rusa i još toliko budala i to je to.
  • NS

    01.04.2016 12:34
    jesam Lala
    Izuzetno poštujem i volim manjine, ali mi nije jasno - biće da smo jedina zemlja na svetu gde manjine imaju prava na više neradnih dane od većine. To je, zaista, šizofreno. Treba ukinuti verske praznika kao državne, neka svako praznuje svoje a državni praznici da budu nevezani sa religijom.
  • ex chapman

    01.04.2016 09:58
    mufljuzi
    sve stranke su zapravo skup mufljuza. ako u njima i ima članova koji su tu iz nekog ubeđenja a ne isključivo zbog lične koristi - ti ljudi nikad nisu u rukovodstvu. dakle ne vidim po čemu su ovi "rusi" gori od ostalih. jedno ipak treba napomenuti - rusi zakonski nisu manjina ni u srbiji ni u vojvodini i stoga nemaju prava na privilegije koje imaju priznate manjine. ne znam po kom osnovu će se njima odobriti da na izbore izađu kao manjina kad zakonski nisu manjina. tako bi ja mogao sebe da proglasim džedajem (ko oni crnogorci pre nekoliko godina) i da zahtevam garantovano poslaničko mesto za džedajsku manjinu! naravno da su i ostale manjinske stranke samo firme za bogaćenje pojedinaca, ali to isto važi i za "većinske" stranke - tako da "manjinski" lopovi nisu ništa gori od ovih "većinskih". ista govna samo drugo pakovanje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti