Radnici Šipada popustili policiji

Sudski izvršitelj u pratnji policije jutros je ušao u Šipadovu prodavnicu nameštaja u Futoškoj ulici, u koju se noćas zatvorilo desetak radnika.    
Sudski izvršitelj u pratnji policije jutros je ušao u Šipadovu prodavnicu nameštaja u Futoškoj ulici, u koju se noćas zatvorilo desetak radnika.

Intervencija je prošla bez nasilja, a radnici su izašli nakon pregovora, čime je zapravo došlo do predaje objekta novom vlasniku Milunu Jovanoviću, koji ga je kupio od sarajevskog "Šipada", iako su pod istim imenom registrovana i preduzeća u Beogradu i Banja Luci. Preuzimanje prodavnice prošlo je bez većih problema, a u pripravnosti su, osim dvadesetak policajaca pod punom opremom za razbijanje demonstracija, bili i Hitna pomoć, te vatrogasci. Jedan od radnika koji se zatvorio u objekat kaže za Radio 021 da je obijen sporedni ulaz, da policija nije tukla radnike, ali da su pred silom morali da popuste. Hitna pomoć je imala dve lakše intervencije, a nakon što su zatvoreni radnici popustili, pridružili su se grupi kolega koja ih je čekala na ulici.

Direktor maloprodaje beogradskog "Šipada", Slobodan Todorović, kaže da je zapravo reč o klasičnoj pljački društvene imovine, koja bi trebalo da je zaštićena zakonom o sukcesiji. "U zakonu se navodi da se takva imovina ne može prodavati. A prodaju je izvršilo preduzeće koje nije dokazani titular. I to za 40 evra po kvadratu, iako je vrednost 20 puta veća", kaže Todorović.

Banjalučki i sarajevski "Šipad" imovinu u Bosni podelili su po teritorijalnom principu, ali se nisu dogovorili šta će s imovinom u drugim jugoslovenskim republikama. Advokat domaćeg "Šipada", Marko Bogdanović, kaže da se zbog toga sarajevsko preduzeće odlučilo na nelegalnu prodaju imovine, te da je tako prodalo i prodavnicu u Novom Sadu od nekoliko stotina kvadratnih metara. On dodaje da je domaćim propisima zabranjeno stavljanje u pravni promet preduzeća koja su prilikom raspada Jugoslavije centrale imale u drugim republikama, te da bi tako trebalo da bude do konačnog dogovora o imovini.

Marković kaže da je sudska praksa u ovakvim slučajevima vrlo neujednačena, te da se sud u Novom Sadu, u konkretnom slučaju, odlučio na overu ugovora o kupoprodaji. Bogdanović dodaje da su radnici, izbacivanjem iz prodavnice, ostali bez posla, te da sledi sudski postupak, u kojem će banjalučki "Šipad" pokušati da osporiti ugovor između istoimenog preduzeća iz Sarajeva i kupca.

Dodajmo da nam je u policiji potvrđeno da protiv radnika koji su bili zabarikadirani u prodavnici neće biti podnesene prijave zbog ometanja sprovođenja odluke suda. (Dejan Stojičić)

  • Georg

    26.09.2010 05:25
    @ Lala
    Tog su odnekud oterali pa sada ovde nastavlja sa istim pljačkaškim poslom.
  • B

    26.09.2010 01:34
    Trenutna situacija
    Znači ovako: Crnogorci i Srbijanci pljačkaju i ubijaju, Bosanci nelegalno prodaju imovinu, a Laloši ćute. Pa, znate šta - tako nam i treba!
  • lala

    25.09.2010 18:11
    Bas me interesuje odakle je taj MILUN!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti