Maturanti izdvajaju i do 30.000 dinara za pripreme za fakultet

Fakulteti novosadskog univerziteti naplaćuju i do 30.000 dinara budućim studentima za pripremnu nastavu.
Nastava se najčešće odvija u grupama, jednom nedeljno, a vode je profesori na fakultetu, zbog čega obrazovne ustanove tvrde da se ova investicija isplati, jer je prolaznost na prijemnom ispitu i do 90 procenata.
 
Na Ekonomskom fakultetu pripremna nastava košta 7.300 dinara, međutim, prijavom na pripreme studenti dobijaju besplatno polaganje prijemnom ispita. Profesorka Jelica Trninić kaže da se na ovaj način izlazi u susret studentima, jer im se na taj način smanjuje stres od ispita.
 
"Naša politika je da pomognemo svim učenicima, ali da to ne bude pucanje u prazno, odnosno da se pojave na pripremama, a ne i na ispitu. Znači, ako se učenik kod nas pojavi na pripremama on onda ne plaćaju prijavu za prijemni, što se na svim drugim fakultetima plaća", priča Trninić za 021.rs
 
Iako na nekim fakultetima u Srbiji, cena priprema dostiže i do 60.000 dinara, u Novom Sadu najskuplje pripreme su na Fakultetu tehničkih nauka, gde je cena kursa 30.000 dinara. 
 
"Za arhitekturu i Scensku arhitekturu, tehniku i dizajn, maturan može da se opredeli da pohađa pojedinačno časove, mesec dana ili ceo semestar. Cena jednog časa je 3.000, mesec dana iznosi 9.200, a slušanje pripremne nastave celog semestra je 30.000 dinara", rečeno nam je na ovom fakultetu.
 
Ipak, četiri fakulteta Univerziteta u Novom Sadu ne naplaćuju pripremnu nastavu. To su Prirodno-matematički, Tehnološki, Građevinski i Poljoprivredni fakultet. Portparolka PMF Saška Rakić kratko je prokomentarisala za 021.rs da je to politika fakulteta koji ne žele da staju na muku roditeljima, jer svakako moraju da izdvoje dosta novca za obrazovanje dece. 
 
Često se dešava da je problem u samom organizovanju nastave, jer se ona najčešće odvija u velikim grupama. Iz tog razloga, deo studenata se odlučuju na privatne časove pripreme za prijemni ispit. To je učinio i Damjan iz Novog Sada, koji je pripremu za Medicinski fakultet platio skoro 800 evra.
 
"Zbog velike konkurencije za smer i slabih priprema u srednjoj školi, ali i na fakultetu, morao sam da idem na privatne časove kod profesora. Mislim da je to dobar metod, zato što časove drže profesori kojima je stalo do reputacije, pa se trude da zaista objasne gradivo. Takođe, mnogo je lakše kada imate osobu koja samo vama objašnjava, a ne celoj grupi. Ipak, mislim da bi priprema na svim fakultetima trebala biti besplatna, jer se to svakako naplati kroz dalje obrazovanje", kaže Damjan za 021.rs
 
Sa mišljenjem da nastava nije dovoljno dobro organizovana ne slaže se profesorka na Odseku za psihologiju Jelena Šakotić Kurbalija. Ona ističe da je poslednjih godina psihologija jedan od najpopularnijih odseka na Filozofskom fakultetu, te da na pripremnoj nastavi učenici za 6.000 dinara dobiju svo potrebno znanje.
 
"Ono što je bitno istaći jeste to da nikada ne postoji garancija. Sami maturanti moraju da shvate da je sve na njima i da moraju da rade i van pripremne nastave kako bi postigli dobar rezultat na prijemnom", istakla je Kurbalija.
 
Međutim, najveći broj budućih brucoša odlučuje da se samostalno priprema za prijemni ispit, uglavnom zbog izdataka koji dolaze nakon samog upisa na fakultet. Naime, na većini fakulteta prijava za prijemni košta oko 6.000, dok tokom jedne godine, studenti na budžetskom finansiranju moraju da izdvoje oko 10.000 dinara za overu semestara, prijavu ispita i udžbenike.
 
Cenovnik
 
Fakultet tehničkih nauka
 
- Arhitektura - 1. čas: 3.000 dinara; 4 dolaska: 9.200 dinara; 16 dolazaka 30.000 dinara
- Scenska arhitektura tehnika i dizajna -  1. čas: 3.000 dinara; 4 dolaska: 9.200 dinara; 16 dolazaka 30.000 dinara
- Priprema iz matematike - 40 časova: 12.500 dinara
 
Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja
 
- Pripremna nastava iz 10 ispitnih predmeta - 10.000 dinara
 
Filozofski fakultet
 
- Odsek za anglistiku - 7.000 dinara
- Odsek za germanistiku - do 9.600 dinara
- Odsek za psihologiju - 6.000 dinara
- Odsek za romanistiku - 4.800 dinara
 
Pravni fakultet
 
- Pripremna nastava za dva ispitna predmeta - 10.000 dinara
 
Akademija umetnosti
 
- Kurs crtanja - 9.600 dinara
- Kurs vajanje - 1.500 dinara mesečno
- Kurs slikanja - 8.000 dinara mesečno
- Radionica solfeđa i teorije muzike - 16.000 dinara
 
Maturantima takođe mogu da dođu na konsultacije, koje su besplatne, te da donesu svoju radove kod profesora Akademije.
 
Više informacija možete pronaći na sajtovima fakulteta.
 
Autor: Zoran Strika - strika@021.rs
  • Student

    11.04.2016 08:07
    Prijemni me je koštao 7 hiljada dinara.
    Sama sam ga spremala i to iz skripte predviđene za to.
    Nisu deca nesposobna, već roditelji prave od muve slona.
  • janko

    10.04.2016 20:25
    šta ste u školi radili
    Lapo je neko već pitao - Šta ste u Školi Radili??? Meno je koštalo 0 dinara, a bio sam deseti na listi, i to bez maksimalnih bodova iz srednje škole...Kud ide ovo društvo....
  • Z

    10.04.2016 18:08
    Pripreme za Karlovačku gimnazi
    Pripreme za upis u srednju školu ,Karlovačku gimnaziju, koštaju 27.000,00 tako da je ovo sve sića

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti