Novosadski odbornici vole da ćute

Odbornici novosadske skupštine koji završavaju svoj mandat, na 53 sednice, prilikom donošenja hiljada odluka, uglavnom su ćutali i velika većina se nikada nije javila da nešto kaže za govornicom.

Odbornici koalicije na vlasti - SNS-a, SPS-a i njihovih partnera iz SPO-a, Treće Srbije, 3D-Tomislava Bokana i DSS-a, u proseku su se obratili manje od deset puta za četiri godine, dok su redovno od novosadskih poreskih obveznika primali po milion dinara godišnje.

Podaci 021.rs, koji su od Skupštine grada dobijeni na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja, pokazuju da su svi odbornici bili za govornicom 2.156 puta. Najviše su izlazile demokrate - 732, zatim ligaši - 490, radikali - 469, naprednjaci - 229, pa trećesrbijanci 104, dok ostali imaju ispod 50 izlaženja za govornicu, što je manje od jednog obraćanja po sednici.

Kod SNS-a najviše je govorio šef odborničke grupe Aleksandar Milovančev - 39 puta, dakle na tek malo više od polovine sednica. Dina Vučinić govorila je 28 puta, a Jasna Kazimirović Gajić 30, dok su ostali odbornici SNS-a, od kojih se većina nalazi i na listi kandidata za naredne izbore, tek u nekoliko slučajeva nešto rekli.

S druge strane, odbornici demokrata bili su mnogo aktivniji, a tu je rekorder Goran Radojev koji je 240 puta bio za govornicom. Slede ga šef ove odborničke grupe Božidar Protić sa 182 obraćanja i šef novosadskih demokrata i njihov kandidat za gradonačelnika Veljko Krstonošić sa 108. Ostali su imali znatno manje izlazaka, mada opet više od naprednjaka, pa su tako Stevan Latinović i Borislav Novaković govorili po 44 puta. Zanimljivo je da se odbornik Dalibor Rožić dok je bio u DS-u za otprilike godinu dana pred govornicom pojavio 31 put, a nakon toga je, po prelasku u SNS, u naredne tri godine govorio samo tri puta.

Kod ligaša najviše se obraćala njihova šefica odborničke grupe Zlata Peričin, koja je za govornicom bila 140 puta, zatim Nikola Lekić sa 73 izlaska, dok su ostali izašli bar po jednom na 20 sednica.

Radikali su se pokazali kao najagilniji i šef odborničke grupe Đurađ Jakšić imao je najviše obraćanja od svih odbornika ovog saziva i to 246. Sledi Snežana Mušicki koja je pred govornicom bila 104 puta, dok su Milorad Mirčić i Negovan Mitković govorili 60, odnosno 50 puta.

Kao što smo pomenuli, u ostalim grupama odbornici uglavnom nisu ni izlazili pred govornicu, sem Miroslava Parovića iz Treće Srbije koji je govorio 93 puta i Branke Bežanov iz SPO-a sa 26 obraćanja skupštini.

Autor: 021.rs

  • Lena

    12.04.2016 08:11
    Porodica Barac je poznata po kupljenim diplomama (Nenad, njegova žena, brat)...... Sramota je da takav čovek bude na čelu Slobodne carinske zone ili bilo koje firme u gradu.
  • cvija

    08.04.2016 19:46
    Voleo bi jednom cujem Sta bi doticna mogla da kaze
  • Tijana

    08.04.2016 18:17
    SNS ima najvise odbornika a toliko malo ucestvuju u radu skupstine plus sto i kad nesto kazu, nije pametno pa je i bolje da cute, dakle to je njihova slika i prilika a sto se obrazovanja tice gde svi imaju privatne diplome sem dvojice, sta reci....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.