FOTO: Hakerski napadi pred izbore za studentski parlament u Novom Sadu

Dve studentske organizacije na novosadskom Medicinskom fakultetu upozorile su kolege da se na njihove lične profile i profile organizacije sprovode organizovani napadi pred izbor za studentski parlament, 14. aprila.

Situacija je kulminirala obelodanjivanjem prepiski članova Organizacije studenata Medicinskog fakulteta "Osmeh" na društvenoj mreži Fejsbuk, koje otkrivaju navodne političke pripadnosti i uticaje na članove, razgovore vođene tokom glasanja za novog dekana fakulteta, te trošenje novca studenata na žurke i izlaske.

Naime, u noći između subote na nedelju hakeri su napali profile predstavnika ove organizacije, a njihove onlajn grupe su pretvorene u vidljive umesto u zatvorene. Svi podaci javno su postavljeni u grupu Medicinskog fakulteta, na uvid svima, ali su potom uklonjeni.

U jednoj od prepiski u koje je 021 imao uvid, studenti koji sede u dekanatu najavljuju ispijanje viskija u ovim prostorijama, a alkohol spominje član Nastavno-naučnog veća. On u drugoj prepisci kaže da se, zajedno sa kolegom, članom parlamenta, kao i nastavno-naučnog veća i Saveta fakulteta, učlanio u Srpsku naprednu stranku. "Garantuju nam dobit i na našim izborima", navodi on.

U drugoj prepisci spominje se trošenje novca koji ova organizacija poseduje na računu za obezbeđivanje podrške jednog "čuvenog" člana fakulteta. Zvanična reakcija članova Osmeha bila je da su bili meta fotošopa, umetnutnih fotografija i pravljenja lažnih profila.

"Ovo je ogroman udarac na sve nas. Slike su vađene iz konteksta ili fotošopirane. Naša privatnost je mesecima bila ugrožena, a ovaj napad veoma precizno isplaniran. Pogledajte na šta su spremne vaše kolege, pa vi razmislite gde studirate, sa kojim ljudima se susrećete svakodnevno i da li treba da verujete tim istim ljudima?! To je verovatno u skladu sa Hipokratovom zakletvom koja stoji jasno istaknuta na pojedinim plakatima. Ograđujemo se od svih ovim izmišljotina", navode u Osmehu. Oni dodaju da se neće oglašavati dok se ne dokaže krivac, ali misle da "svi dobro znaju o kome je reč i ko pokušava da ih uništi".

Predsednik ove organizacije Predrag Ristovski rekao je za 021 da će uskoro biti organizovana konferencija za novinare, na kojoj će se govoriti na ovu temu.

Članovi Osmeha su za organizatore ovog hakerskog napada indirektno okrivili Savez studenata Medicinskog fakulteta, "konkurentsku" organizaciju. Kako saznajemo, i ova organizacija bila je duži period meta raznih napada.

"Savez se ograđuje od bilo kakvih optužbi svojih članova, jer su profili i mejlovi i naših članova u proteklih mesec dana bili predmet hakerskog napada. U poslednjih dve godine smo bili meta brojnih optužbi i uvreda, a najsvežije su svakako bile na samoj prezentaciji Osmeha od pre par nedelja", navode u Savezu i dodaju da su šokirani povodom objava prepiski članova Osmeha.

Oni navode da sumnjaju da se radi o fotošopu. "Stvari koje su iznete za pojedine kolege i drugu organizaciju su preozbiljni prekršaji kako moralni tako i zakonski i ovom prilikom opet pozivamo na mir", navode u saopštenju SSMF.

Podsetimo, nova dekanica Snežana Brkić izabrana je juna prošle godine, a na funkciju je stupila u oktobru. Odluku je doneo Savet fakulteta, koji čine predstavnici Naučno-nastavnog veća, studenata i Pokrajinske vlade.

Autorka: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

  • Student

    14.04.2016 13:35
    Izbori u toku
    Pozivam autorku ovog clanka ili bilo koga iz redakcije,da ode na fakultet i prati izbore koji su u toku. To je sramota sta doticni iz Osmeha rade u ocaju da opet pobede na kvarno opet! Al to valjda iz kuce poneli,jer kakvi roditelji takva deca!
  • Miki

    13.04.2016 08:20
    Drago mi je da sam prosle godine diplomirao i da nemam vise nikakve veze sa tim fakultetom.
  • ristovski

    12.04.2016 23:02
    ristovski
    Od kada postoji ova organizacija "Osmeh" na fakultetu,nikad veci nemiri i vece nezadovoljstvo medju studentima.Ovi studenti imaju veze u politici,medju profesorima i navijacima.Bahate se,sprdaju sa kolegama,postavljaju im nogu.Mogu misliti kako ce tek sutra kada budu lekari i zaista imali neku moc da se ponasaju prema pacjentima i kolegama.Sramotno.Dozovite se u pamet ,potrudite se da budete veci od svoje sujete i kompleksa.Potrudite se da budete ljudi pre svega.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti