Fric i Ptica iz KUD Idijota večeras u Radio kafeu

Okrugli sto "Život s Idijotima", u okviru manifestacije "Dani istarske kulture u Vojvodini", održaće se danas, 15. aprila, u Radio kafeu.

O alternativnoj muzici, kao i kultnom pulskom bendu KUD Idijoti, govoriće dvojica članova ovog benda Nenad Marjanović Dr Fric, Diego Bosusco Ptica i novinar Dorijan Vrkljan. Razgovor će moderirati rok kritičari Petar Janjatović i Vladimir Stakić.

U okviru ovog događaja u Radio kafeu će se održati i izložba omota albuma grupe KUD Idijoti, koji su postali neizostavni deo rok ikonografije ovih prostora.

Petar Janjatović za 021.rs ističe da su Idijoti imali veliku muzičku, ali i političku ulogu na ovim prostorima.

"Ptica i Fric su, zajedno sa Tustom i Saletom, bili jedni od retkih muzičara koji su jasno iskazivali svoj stav da su opoziciono nastrojeni. Kroz svoje intervjue, pesme i druge aktivnosti, oni su bili ozbiljan protivnik HDZ-u, Tuđmanu i hrvatskoj desnici tokom devedesetih. Time su oni stekli poštovanje ne samo hrvatske, nego i publike u Srbiji. Idijoti su ti koji predstavljaju antifašistički duh Istre, te će se ona ove godine predstaviti sa nekim od svojih istaknutijih rok članova", priča Janjatović za naš portal.

Objašnjavajući vezu KUD Idijota i Novog Sada, Janjatović kaže da su konci ovog benda i grada isprepletani na razne načine.

"Novosađani su vezani za ovaj bend pre svega zbog Tuste, koji je dugo godina bio oženjen Novosađankom. Međutim, način na koji je novosadski bend Atheist rap prezentovao Idijote, doveo je do toga da Novosađani misle da su im Idijoti veoma bliski. Treba podsetiti i na to da su Idijoti u jednom periodu bili kućni bend Exit-a, jer su nastupali skoro svake godine", objašnjava Janjatović za 021.

Nakon smrti frontmena Idijota, Branka Črnca Tuste, postavilo se pitanje o budućnosti benda, odnosno da li je potrebno nastavljati dalji rad. Za našeg sagovornika, Petra Janjatovića, najbolje da se sećanje o bendu i Tusti održi kroz muziku i  događaje, kao što je okrugli sto u Radio Kafeu.

"Teško je suočiti se sa činjenicom da nikad u životu neću čuti originalno izvođenje neke pesme Idijota. Tusta je umro i čini mi se da je najbolje da se cela priča ostavi, jer bend će postojati dok je publike. Sa druge strane, duh Idijota živi i kroz Saletov bend 021, koji je veoma blizak stilu Idijota. Čudno je to da on ne želi da svira pesme Idijota, mada poštujem želju da se sve to ne pretvara u parodiju i rasprodaju bola, što se često događa. KUD Idijoti pripadaju bitnim delovima naših života i neka tako ostane", zaključio je Janjatović za 021.rs

Nakon okruglog stola, Novosađani će moći da poslušaju pesme sa albuma "Tribute to Kud Idijoti" na kojem su učestvovali: S.A.R.S., Gustafi, Pankrti, Lačni Franz, Psihomodo Pop, Hladno Pivo, Rambo Amadeus, Atheist rap, Goblini, Dubioza Kolektiv i mnogi drugi.

Okrugi stol, razgovor o KUD Idijotima i izložba počinju u 20 časova. Radio kafe je u Miletićevoj 45.

Autor: 021.rs

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti