Privatizacija DP "Novi Sad Gas" čeka odluku Apelacionog suda

Privatizacija DP "Novi Sad Gas" stoji jer se ovo preduzeće žalilo Apelacionom sudu na presudu Osnovnog suda o udelu državne imovine u preduzeću.

Zbog nastavka sudskog postupka, proces privatizacije je zaustavljen i ne zna se kada će biti nastavljen jer se na sudsku odluku može čekati mesecima.

Žalba je podneta jer je Osnovni sud u ponovljenom postupku doneo istovetnu presudu, prema kojoj je kapital preduzeća 100 odsto državni. U "Novi Sad Gas" smatraju da bi odnos kapitala trebalo da bude 85 odsto društveni, a 15 odsto državni. Inače, ranije se za privatizaciju ovog preduzeća ugašenoj Agenciji za privatizaciju javilo 15 potencijalnih kupaca.

Podsetimo da se privatizaciji jednog od najvećih distrubutera gasa u Srbiji, koji pokriva pretežno Južnobački okrug protive skoro sve političke stranke u Novom Sadu koje smatraju da se ova firma mora vratiti u okvir novosadskih javnih preduzeća odakle je izašla pre 20 godina.

"Novi Sad - gas" zapošljava devedesetak ljudi, bavi se snabdevanjem individualnih potrošača prirodnim gasom i njegova vrednost je procenjena na 1,9 milijardi dinara. Osnovano je 1976. godine kao JKP "Plin", a nakon transformacije 1989. godine se zvalo JKP "Novi Sad - gas" i osnivač je bila Skupština grada.

Od 1997. godine obavljena je statusna promena u društveno preduzeće i Grad je izgubio svoja osnivačka prava. Od osnivanja, raspolaže sredstvima i imovinom koju je obezbedio Grad Novi Sad.

Međutim, ugovorom iz marta 2000. godine između JP "Zavod za izgradnju grada" i DP "Novi Sad - gas" izgrađeni investicioni objekti gasovoda u većini prigradskih mesnih zajednica se prenose ovom društvenom preduzeću. Naknadnom sudskom presudom je utvrđeno da su navedeni sistemi izgrađeni sredstvima obezbeđenim iz budžeta Grada Novog Sada i poništen je deo ugovora kojim društveno preduzeće "Novi Sad - gas" raspolaže tom imovinom.

Autor: 021.rs/Novosti

  • Potrošač

    18.04.2016 11:15
    Inače, glavni kandidat za kupovinu je firma sadašnjeg direktora koji ne zna ni da govori.Bio je skoro u svim novinama kao predmet sprdnje.A gasovod po ulicama su platili krajnji korisnici, koji bi sad trebali da budu mali akcionari.
  • adzija

    18.04.2016 10:02
    bruka
    Gasovod su velikom većinom plaćali krajnji potrošači

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.