Gradski prevoznik kupuje još devet solo autobusa

GSP je danas raspisao dve javne nabavke za kupovinu devet solo autobusa.

Kupovina se obavlja putem dve nabavke, jer se četiri komada kupuje postojećim novačanim sredstvima preduzeća i budžeta grada, a pet autobusa putem finansijskog lizinga.

Iz tenderske dokumentacije je vidljivo da se radi o istim autobusima koji su i ranije kupovani za gradskog prevoznika, a vrednost ove nabavke je oko 200 miliona dinara.

Ovim se nastavlja obnova voznog parka, pošto je GSP poslednjih godinu dana dobio veči broj solo autobusa, a pri tome se čeka i na isporuku 10 zglobnih autobusa koji su kupljeni za 2,5 miliona evra. Kako navode u gradskom prevozniku, 1. aprila u saobraćaj je pušteno poslednjih pet od 16 novih solo autobusa koji su kupljeni u proteklom periodu, a u fabrici "Ikarbus" se proizvodi 10 zglobnih vozila koja treba da budu isporučena do juna.

Direktor Milan Stanivuković kaže da će gradski prevoznik nastaviti kupovinu novih autobusa. - Ispunio sam obećanje o kontinuitetu podmlađivanja voznog parka, datog pre manje od mesec dana prilikom promocije poslednje isporuke kupljenih vozila. Novom kupovinom gradski prevoznik će za nešto više od godinu dana biti "bogatiji" za 35 autobusa. Posebno me raduje što smo po prvi put nakon gotovo deceniju kupili i zglobna vozila koja će od leta biti u saobraćaju. - naveo je Stanivuković.

Podsetimo i da je u GSP u toku i javna nabavka za gasifikaciju 72 starija autobusa. U ove autobuse će se ugradi sistem koji će omogućiti da kao pogon koriste smešu eurodizela i komprimovanog prirodnog gasa (CNG), što će doneti znatne uštede.

Autor: 021.rs

  • beki

    24.04.2016 00:39
    ...
    Svaka cast za kupovinu,ali mi nije jasno koji debil pravi raspored za Kac,Budisavu,i Kovilj?Ljudi pa u prigradske zone trebaju svi autobusi da budu zglobni,a skolovani kadrovi iz GSP-a treba da idu autobusima da idu na posao za primer narodu.
  • Nikola

    23.04.2016 21:40
    @Zas
    Živim u ulici kojom prolazi linija 5 i kroz prozor vidim autobuse, a i čujem ih. Takođe, svakodnevno koristim pomenutu liniju (nekada i po 6 puta) i znam da radnim danima (i to samo ponekad) vozi JEDAN zglobni autobus od ukupno 9 u špicu. Petkom bude koji zglobni autobus više (ali ni to uvek). Zato se nikako ne može reći da na liniji 5 voze zglobni autobusi. Linije 2 i 9 ne koristim svakodnevno, ali dok čekam druge linije u centru ili kod fakulteta gotovo nikad ne vidim zglobne autobuse na tim linijama, a nemoguće je da ih ne vidim kada kažete da „već voze“ na tim linijama (verovatno, kao i na liniji 5, vozi samo jedno zglobno vozilo).

    Znam da su zglobni autobusi skuplji i da troše više goriva, ali i prevoze veći broj putnika, što je u špicu veoma bitno jer autobusi kasne zbog gužve u saobraćaju, veoma inteligentnog sistema naplate karata kod vozača i neusklađenosti semafora sa gradskim prevozom. Takođe, nekada se ni smanjenjem intervala ne može pružiti traženi kapacitet zbog velikog zahteva za kapacitetom u veoma kratkom vremenskom intervalu (npr. kada se u nekoj školi završi nastava pa 50–100 učenika čeka autobus)

    Zglobna vozila mogu da voze na gotovo svim gradskim i i većini prigradskih linija. Eventualni problemi u gradu bi bile linije 6, 11A, 11B, 12 i 13. Voze čak i na sremskoj strani grada – viđam ih na liniji 79.

    Iskreno se nadam da ne radite u JGSP-u ili da barem ne odlučujete o kupovini autobusa i pravljenju reda vožnje. Bilo bi zaista sramota.
  • hik

    23.04.2016 10:02
    cesce
    Podrzavam kupovinu novih autobusa i nadam se cescim polascima..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.