Komemoracijom obeležena godišnjica deportacije novosadskih Jevreja

Komemorativnim programom obeležena je 72. godišnjica deportacije novosadskih i bačkih Jevreja u zloglasne logore, a najviše u Aušvic.

U okviru programa prikazan je dokumentarni film o deportaciji Jevreja, autora Karolja Kovača, a položeni su i venci na zgradu Sinagoge.

Komemorativni program organizovala je Jevrejska opština Novi Sad, a između ostalih prisustvovali su mu Ambasador Izraela Josef Levi, Amabasador Mađarske Atila Pinter kao i predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor.

Kako je rekao Ambasador Izraela Josef Levi, događaji iz Drugog svetskog rata su veliki gubitak za jevrejsku zajednicu u Novom Sadu, Vojvodini, Srbiji i Evropi, ali i otvorena rana u životu jevrejskog naroda.

"Ne smemo zaboraviti gubitak i žrtve jevrejskih stanovnika Novog Sada, ali ni one ljude koji su im pomagali, kao ni one koje su sarađivali sa zlom, i posebno danas treba i njih da spomenemo. Država Izrael rođena je nekoliko godina nakon totalnog uništenja jevrejske populacije u mnogim mestima Evrope. Za nas Jevreje veoma je bolno kada pomislimo da je država Izrael stvorena samo deset godina ranije, ko zna koliko je muškaraca, žena i dece, koji su se molili u ovoj prelepoj Sinagogi, moglo preživeti, jer bi imali gde da odu. Ali nisu. Voz je otišao u Aušvic i druge logore, i ova lepa zemlja predstavlja živo sećanje na žrtve nacije koja je bila nemoćna da se brani. Kao Izraelac, Jevrej i ljudsko biće pozdravljam one koji su doprineli sećanju, zajedništvu i solidarnosti", izjavio je Levi.

Kako je ocenio Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter, događaj koji se odigrao u Novom Sadu pre 72 godine sramota je za celo čovečanstvo.

"Mađarska je do marta ove godine bila na čelu organizacije IHRA (International holocaust remembrance alliance), cilj nam je bio da održimo sećanje na žrtve holokausta, i mislim da smo u tome uspeli", rekao je Pinter.

Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Goran Levi zaključio je da poznavanje istorije olakšava sadašnjost i budućnost i zahvalio se svim gostima koji su uveličali obeležavanje godišnjice stradanja Jevreja.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.