Zatvor u Novom Sadu pretrpan

Stanje u pritvorskoj jedinici novosadskog Okružnog zatvora konstantno je loše kada je reč o broju pritvorenih u odnosu na smeštajne kapacitete.
Stanje u pritvorskoj jedinici novosadskog Okružnog zatvora konstantno je loše kada je reč o broju pritvorenih u odnosu na smeštajne kapacitete.

Zamenik pokrajinskog ombudsmana, Stevan Arambašić, kaže za Radio 021 da je prilikom obilaska pritvora, zatekao 240 ljudi, što je za 110 više u odnosu na predviđeni broj mesta. "Što znači da u pojedinim sobama, po jedan ili dva pritvorenika, spavaju na podu, na nekakvim mobilnim prostirkama. Dakle, taj problem, koji već duže vreme postoji u ovoj pritvorskoj jedinici, nije otklonjen do dana kada smo radili monitoring".

Ovakvi uslovi u zatvoru ne omogućavaju odvajanje maloletnih pritvorenika od punoletnih, što nije u skladu s domaćim i međunarodnim standardima. Takođe, u pritvoru su zatečena i lica koja su osuđena pravosnažnom presudom, čime im se uskraćuje ostvarivanje čitavog niza prava, koja bi imala u odnosu na pritvorena lica, da su odmah po pravosnažnosti presude upućena na izdržavanje kazne.

U pogledu poštovanja ljudskih prava lica koja su lišena slobode, stanje je poboljšano izgradnjom novih površina za šetnju, tako da pritvorena lica, u skladu sa podzakonskim propisima, dovoljno vremena provode na otvorenom. Pritvorenici su bili u prilici da istaknu da im je ograničeno pravo na dopisivanje s osobama van pritovra, jer se njihova pisma šalju preko suda, što je u skladu sa zakonom, ali traje bar mesec dana.  Međutim, tokom poslednje kontrole zamenik pokrajinskog ombudsmana i sudije koje su išle u obilazak, nisu obavljali pojedinačne razgovore s osuđenicima, ali Arambašić kaže da u kancelariji pokrajinskog ombudsmana imaju takvu praksu, te da se u vidu preporuka o tome obaveštavaju zatvori, te Ministarstvo pravde.

"U većini slučajeva, naravno da kompletnu našu aktivnost, kako vi to kažete, ispratimo do kraja, jer prosto  neophodno je da vidimo rezultate naše aktivnosti. I u značajnom procentu slučajeva te preporuke budu ispoštovane i pojedinačna prava osuđenih ili pritvorenih lica, budu u celosti ispoštovana", kaže zamenik pokrajinskog ombudsmana.

Arambašić nije mogao da govori o odgovornosti za stanje u pritvorskoj jedinici, ali je dodao da država zbog nehumanih uslova u zatvorima, može biti obavezana da licima lišenim slobode nadoknadi štetu, jer sud u Strazburu prenatrpanost zatvora tretira kao vid torture. Arambašić procenjuje da će uslovi u pritvoru uskoro biti poboljšani, jer Ministarstvo pravde radi na izgradnji novih zatvorskih kapaciteta, te uvođenju alternativnih sankcija. (D.S.)
  • 29.09.2010 11:18
    ocekuujem da se na ulazu u ovu ustanovu uskoro pojavi tabla sa sadrzajem "ove nove celije omogucio Vam je mr bojko pajtos"
  • z

    29.09.2010 08:27
    zenski zatvori- sta je to II
    Da li je pitanje za ministarstvo pravde, min.unutrasnjih poslova, gradjevine ili bi mozda Pajtic i tu da okaci tablu zaista je nebitno, vec dajte da se resi i pokrene to pitanje.
  • acme

    28.09.2010 19:21
    @ z
    to je pitanje za ministarstvo pravde, a ne za Dačića!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti