Novosađani na osnovne potrebe troše više nego što zarađuju

Novosađani svakog meseca na hranu, račune i transport troše više nego što zarađuju, a da bi skrpili kraj sa krajem, nedostaje im oko hiljadu dinara.
Tako barem kažu zvanični podaci anketa Republičkog zavoda za statistiku za 2015. godinu, poslednji podaci koji su obrađeni i dostupni za sve regione u Srbiji. Prema ovim podacima, novosadska porodica mesečno raspolaže u proseku sa oko 57.800 dinara, a utroši skoro 59.000 dinara na komunalije, transport, a najviše na hranu i piće. 
 
Novosađani prihode imaju pretežno iz redovnog radnog odnosa (zaposlenja), a Novosađani su uglavnom rekli da zarađuju oko 31.000 dinara. Penzija je najvećem broju Novosađana oko 18.000 dinara, van posla zarađuju oko 2.000 dinara, a "siću" u prihodu imaju iz nature, socijalnih primanja, raznih dobitaka i poklona. 
 
S druge strane, na hranu i pića trošimo najviše - oko 20.532 dinara u proseku mesečno. Za stanovanje, vodu, struju, gas i drugo Novosađani odvajaju skoro 10.000 dinara, na garderobu i komunikacije mesečno ode 3.000 dinara, a na transport i prevoz oko 5.000 dinara. Novosađani, kako kažu, ne troše mnogo na restorane i hotele, kao ni na rekreaciju i kulturu - između 1.000 i 3.000 dinara, a za lečenje odvajaju oko 2.000 dinara.
 
Podsetimo da, prema istoj statistici, Novosađani u eri navodne državne štednje zarađuju sve više
 
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata ovog marta u Novom Sadu je iznosila 70.796 dinara bruto, a 51.434 dinara kada se ogole svi porezi i doprinosi. U poređenju s prošlom godinom, to je za oko hiljadu dinara veći iznos, a kako navode u Republičkom zavodu za statistiku, prosečna neto plata u martu je čak tri odsto veća u odnosu na prosek u januaru ove godine. Taj procenat je duplo veći u odnosu na zarade ostvarene proleća prošle godine. 
 
Novosađani, međutim, ne osećaju da su im plate veće, jer one to realno ni nisu. To za 021 potvrđuje i ekonomistkinja Biljana Trifunović, koja kaže da retko kome ostane dinar za dodatne aktivnosti.
 
"Pitanje dovoljnog prihoda za život zavisi od osobe do osobe. Neko može da kaže da mu je potrebno osam puta više nego što zarađuje, ali većina ljudi u našem okruženju navodi da im sadašnji prihodi nisu dovoljni. Iznos uglavnom ide na račune, hranu i neki život, što ostane", smatra naša sagovornica.
 
Koliko su Novosađani u realnom riziku od siromaštva možete da pročitate u našem tekstu OVDE.
 
Autorka: Gorica Nikolin - gorica@021.rs
  • Mile

    16.05.2016 17:47
    shizofrenia: "... bice mi bolje za dve(00) godine,pa i duze...e onda cu da se nazivim lepo u svojoj 148.godini..."
    I tad ćeš lepo glasati za SNS, kao i onaj glasač sa Kosova
  • Sale

    07.05.2016 05:38
    Baron Minhauzen
    Nema nista od Njegove price ni plata ni penzija,ni pravih investicija.Sve je laz,a Vi samo glasajte za to.Da,i mene su razocarali prethodni,kao i nasi lokalni,ali NIKO NAM NIJE TOLIKO VREDJAO INTELIGENCIJU.
  • Vojvođanin

    05.05.2016 18:58
    Čarobnjaci
    Građani Novog Sada se neovlašćeno bave magijom i stvaraju novac ni iz čega. Građani Novog Sada su se skroz izbezobrazili. Hoće da jedu, da se oblače, pominju nekakve kulturne potrebe. Šta ima kulturnije nego slušati Njega i Dragan J Vučićevića u Teškoj reči koja traje recimo 10-15 sati? O Farmi da i ne govorimo - čista kultura!
    Molim Nebojšu iz Beograda i njegove fantomske jedinice da to regulišu. Kako su krenuli, još će tražiti autonomiju Vojvodine, a to se ne sme dozvoliti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti