Ipak moraju da plate knjige za prvake

Roditelji prvaka u Osnovnoj školi "Žarko Zrenjanin" morali su da kupe nove udžbenike, iako su dobili besplatne od republičkog Ministarstva prosvete.
Roditelji prvaka u Osnovnoj školi "Žarko Zrenjanin" morali su da kupe nove udžbenike, iako su dobili besplatne od republičkog Ministarstva prosvete.

U školi kažu da su udžbenici koje su oni izabrali preporučeni od strane ministarstva, ali spadaju među one koje ministarstvo ne finansira, tako da su roditeljima preporučili da ih kupe. Roditelji tvrde da su nasamareni, jer su za to saznali kada je školska godina već počela.

Majka jednog od đaka škole "Žarko Zrenjanin" tvrdi da jedina informacija koju su roditelji imali jeste ta da će deca dobiti udžbenike od prošle godine, a da o odluci škole da se ipak kupe nove knjige nisu bili obavešteni. Kako ona kaže rečeno im je samo da je Aktiv prvih razreda tako odlučio i da nemaju izbora.

"Svi roditelji su imali u isto vreme roditeljski, svi smo bili zatečeni. Treba od sutra da imaju knjige i mi smo svi prihvatili potpisali, da bi posle saznali da nijedna druga škola ne kupuje, da nije bilo potrebe. Kada smo posle upoređivali knjige, to je bukvalno isto gradivo, razlika je bila u kvalitetu papira i slikama", objašnjava ona za Radio 021.

Naša slušateljka kaže da su nove udžbenike morali da poruče preko škole što je roditelje navelo da posumnjaju u to da škola od toga ima neke koristi. Ona kaže da nemaju kome ni da se žale, već mogu samo da promene školu.

Direktor: Roditelji su znali da će knjige plaćati

Sa druge strane, direktor škole "Žarko Zrenjanin", Žarko Mušicki, kaže da je sve nesporazum i da su samo hteli da pruže deci što kvalitetnije obrazovanje. "Da imaju što kvalitetnije udžbenike, što kvalitetniji radni list i to smo onda tako sve decidno i glasno i jasno izneli roditeljima. To je bila naša preporuka, to su sve udžbenici koji su odobreni, samo što ministarstvo ne finansira sve izdavače", priča on.

Mušicki za naš radio tvrdi da postoje i zapisnici sa roditeljskih sastanaka kada je dogovoreno da se uzmu knjige koje ministarstvo ne plaća, ali je moguće da neko od roditelja to nije čuo ili jednostavno nije prisustvovao sastanku.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, Zoltan Jegeš, na to nam je samo kratko rekao da će se to sve proveriti. "To je odgovornost direktora i direktori su tako postupali, izvršićemo analizu i videti zašto je do toga došlo", obećava Jegeš.

Roditelji su za nove udžbenike morali da izdvoje oko četiri hiljade dinara, dok drugi, besplatan komplet stoji u fioci. Direktor Mušicki nije siguran da li će se taj komplet možda koristiti naredne godine ili će, zbog ovakve reakcije, udovoljiti roditeljima i upotrebiti udžbenike koji su besplatni ali, kako kaže, ne i dovoljno kvalitetni. (Vanja Đurić)

  • igor

    11.10.2010 11:45
    da li ste uporedili udzbenike?
    da li ste uporedili udzbenike? da li vezbate sa vasim detetom? da jeste videli bi koliko je malo u udzbenicima koje smo dobili na pocetku godine. nije dovoljno ni da vezbamo, jer i pored toga moram da smisljam zadatke za svoje dete.
  • biljana

    11.10.2010 11:29
    mama udzbenici / 1-2
    Hajde da budemo iskreni,
    ono sto nas muci nisu udzbenici nego sve ono sto se desava u drzavi. Ja sam sedela na roditeljskom i uciteljica nam je sve objasnila. Ako ona smatra da su to najbolji uzbenci za moje dete, ko sam ja da se mesam u sve to. Ona je zavrsila fakultet i moze da proceni. Placamo mi mnogo vise druge stvari ali nemamo kome da se zalimo, a za ovaj novac dete je dobilo bar nesto.
  • mama

    08.10.2010 21:32
    udžbenici
    Šta se to desi sa pojedinim ljudima da postanu ovako destruktivni?Pokušavate li vi ljudi svo svoje životno nezadovoljstvo da iskalite na ovim ljudima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti