Američki lekari o svom trošku edukovali srpske kolege

Lekari iz Amerike, koji su u septembru držali edukaciju o Batenovoj bolesti, došli su i boravili u našoj zemlji o svom trošku i trošku roditelja obolele dece.
Lekari iz Amerike, koji su u septembru držali edukaciju o Batenovoj bolesti, došli su i boravili u našoj zemlji o svom trošku i trošku roditelja obolele dece.

Iako su na vreme obavešteni, ni Ministarstvo zdravlja ni pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo nisu izdvojili novac za smeštaj ni hranu, navod za naš radio Stevan Čović, otac malog Alekse.

"Obavestili smo nadležne još letos da se lekari spremaju da dođu. Kada su nam lekari iz Amerike javili da su bukirali karte, pre oko mesec dana, opet smo se javili nadležnima i opet nije bilo nikakvog odgovora. Nedelju dana pre dolaska lekara zvali su da pitaju da li će oni stvarno doći. I kada su konačno stigli, niko od nadležnih nije se potrudio da im plati ni smeštaj, čak ni ručak", navodi Čović.

Prema njegovim rečima, nakon posete lekara, otkriveno je još četvoro potencijalno bolesne dece, a lekari su u Dečijoj bolnici u Novom Sadu i u Institutu za majku i dete u Beogradu ostavili testove kojima se lako može dokazati postojanje bolesti. Tretman matičnim ćelijama pomaže da se bolest privremeno uspori, a doktorka Beverli Dejvidson najavljuje da se lek može očekivati u maju naredne godine, kaže Bojana Mirosavljević, mama obolele Zoje.

"Očekujemo da će lek zaustaviti napredovanje bolesti, ali kod svakog deteta će to biti individualno. Za početak je to važno, da sprečimo progresiju bolesti, a za kasnije ćemo videti", kaže Bojana.

Udruženje roditelja "Život" pokrenulo je akciju - "Jedan euro za četiri deteta". Slanjem sms-a građani doniraju po 100 dinara, a sav novac će biti upotrebljen za testiranje novog leka. Korisnici Vip i Telekom mreže poruku sa tekstom ZIVOT mogu slati na 2131, a korisnici Telenor mreže istu poruku šalju na 5959.
  • Frizzle

    04.10.2010 18:34
    hm
    Tema jeste osetljiva, ali ja kao osoba koja se bavi naučnim radom ne mogu a da ne pretpostavim da glavni razlog za takvu "iznenadnu darežljivost i humanost" američkih doktora leži u tome što je lek veoma nov i što oni, kao naučnici, iz ove situacije itekako mogu da izvuku korist. Ne kažem, naravno, da deca od toga neće profitirati (i bio bih jako srećan da profitiraju), ali teško mi je da ovaj gest američkih doktora okarakterišem kao human...
    Na žalost, nemam više informacija da kažem više.
  • Vida Z

    04.10.2010 17:47
    !
    Necu da trosim reci na individue iz ministarstava,sekretarijata i ostalih gnezda u koje su se ususkali i ne vide dalje od svojih potreba.Ali,treba apelovati na SVE novinare da se MNOGO VISE pozabave ovom temom i samom akcijom SMS poruka,da makar mi pomognemo roditeljima u njihovoj borbi.Zato-bravo nasem Radiju 021,i pozovite,animirajte svoje prijatelje novinare da krene akcija malo sire.Svi smo uz roditelje te decice!!!
  • Adice

    04.10.2010 13:55
    SRAMOTA !!!
    Bitno da je za bitangu Miladina Kovačevića bilo para !!! DOLE VLADA !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti