Studenti dobili pare od Pokrajine

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, Zoltan Jegeš, uručio je rešenja o jednokratnoj pomoći za studente matematike i fizike, koja služi kao podstrek da se srednjoškolci upisuju na fakultete čiji su diplomci najtraženiji na tržištu rada.      
Pokrajinski sekretar za obrazovanje, Zoltan Jegeš, uručio je rešenja o jednokratnoj pomoći za studente matematike i fizike, koja služi kao podstrek da se srednjoškolci upisuju na fakultete čiji su diplomci najtraženiji na tržištu rada. Iz pokrajinskog budžeta je na ime ove stimulacije izdvojeno oko 1.800.000 dinara za 32 brucoša.

Prema Jegeševim rečima, od ovih zanimanja zavisi proizvodnja i, ukoliko želimo ozbiljnu privredu, moramo negovati mlade stručnjake iz ovih oblasti. "Smatram da treba podstaći mlade da se okrenu onim naukama koje su fundamentalne, na primer, mi danas ne možemo zamisliti modernu ekonomiju ili menadžment bez ozbiljne matematike", naglašava Jegeš.

Jedan od studenata koji će dobiti ova sredstva, Vojislav Nomali, kaže za 021 da će mu ova pomoć dobro doći da kupuje stručnu literaturu. "Radi se o svoti od oko 50.000 dinara, koja će svakako dobro doći, jer se radi o iznosu koji odgovara ceni jedne cele školske godine ukoliko niste na budžetu. Ja ću ovaj novac usmeriti na kupovinu dodatnih knjiga ako budu bile potrebne", kaže ovaj student.

Najveća deficitarnost zanimanja je u oblastima matematike i fizike, u prilog čemu govori i činjenica da samo Južnobačkom okrugu nedostaje 164 profesora fizike i čak 322 profesora matematike. Izbor studenata koji su dobili ovu pomoć je izvršen na osnovu rang liste uspeha na prijemnom ispitu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti