Obeleženo prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, položili su danas cveće ispod spomen-ploče na zgradi Vojvođanske banke na Trgu slobode povodom obeležavanja godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.
Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, položili su danas cveće ispod spomen-ploče na zgradi Vojvođanske banke na Trgu slobode povodom obeležavanja godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

U toj zgradi je 25. novembra 1918. godine, održana Velika narodna Skupština na kojoj je doneta odluka da se Vojvodina koju su tada činili Banat, Bačka i Baranja, prisajedini Kraljevini Srbiji. ''Posmatrano sa ove istorijske distance treba istaći da je Vojvodina i u to vreme bila regija sa specifičnim evropskim obeležjima i određenim političkim identitetom. Vojvodina je od tada, tokom 92 godine, zadržala vrednosti kojima se oduvek ponosila i isticala, a to su zajedništvo, tolerancija, multikulturalnost i multijezičnost. To su prava obeležja Vojvodine'', izjavio je Aleksandar Jovanović.

Pavličić je podsetio da je čin prisajedinjenja predstavljao prvenstveno volju srpskog naroda, ali i ostalih naroda koji žive u Vojvodini. ''S ponosom se treba sećati ljudi koji su zaslužni što ovde živimo svi zajedno u slozi bez obzira na veru i naciju'', naglasio je Pavličić.

  • istorija

    29.11.2010 17:00
    @Lehel
    sVrbija - kako to fasisticki zvuci, zar ne?

    Sram te bilo, srbomrscu!
  • Lehel

    29.11.2010 08:29
    @ti što kao čitaš istoriju
    kako te samo nije sramota da pišeš tako nešto seljačino jedna? pa to što si napisao nema nikakve veze sa istorijom! To što si pisao je ona iskrivljena istorija što je izvor problema današnjica...

    Za svoju propast jednino je kriva ova nebeska zemlja sVrbija, i niko drugi!
  • Lehel

    29.11.2010 08:25
    užas i tuga
    evo jedan primer gde smo:
    Vojvodina je u 19. veku imala najviše železničkih pruga u celoj EVROPI!
    ...i recite mi sami, gde smo to dospeli?

    Hvala ti još jednom, o nebeski srBengistanu sa svojim nebeskim narodom!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti