Nacionalnost važna samo prilikom popisa

Banke, kao ni bilo koja druga institucija, nemaju prava da od klijenata traže da se izjasni o nacionalnoj pripadnosti.

Banke, kao ni bilo koja druga institucija, nemaju prava da od klijenata traže da se izjasni o nacionalnoj pripadnosti.

Kako je za Radio 021 rečeno u kabinetu poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, prikupljanje podataka o nacionalnosti i bilo kakvo odlučivanje po tom osnovu, moglo bi se tretirati kao diskriminacija, zbog čega građani imaju mogućnost zaštite svojih prava. Poverenik međutim nema pravo da postupak ove vrste pokreće po službenoj dužnosti, već isključivo na inicijativu oštećenog, koji prijavi povredu prava na zaštitu podataka o ličnosti.

U kabinetu poverenika ističu da podatak o nacionalnoj pripadnosti, osim u slučaju popisa stanovništva, svako daje dobrovoljno, te da niko zbog toga ne sme trpeti posledice. Takođe, Ustavom Srbije dozvoljeno je voditi računa o nacionalnoj pripadnosti, ali samo radi obezbeđenja odgovarajuće zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina pri zapošljavanju u državnim organima.

Podsetimo da je Radiju 021 jedna naša sugrađanka nedavno prijavila da su joj u Alfa banci, pirlikom popunjavanja obrasca za kredit, tražili da navede svoju nacionalnost. Kada je to odbila, skrenuta joj je pažnja da nenavođenje nacionalne pripadnosti, može imati uticaja na odobrenje kredita. (D.S.)

  • Semtex

    08.12.2010 14:04
    Fasizam ...
    .... na mala vrata i deviznu stednju!
  • sale novosadjanin

    08.12.2010 12:59
    da je
    samo to,bilo bi dobro.
    ali treba imati u vidu da se banke polako pretvaraju u najvece agente nekretnina.
    naravno sve to rade za racun i uz pomoc drzave i duznika.
    kako?
    primer iz zivota-poverioc ne moze da naplati od duznika.predaje ga sudu i rociste se zakazuje za x meseci.u medjuvremenu banka obracunava 3% mesecno,pa kamata na kamatu.posto duznik ima pravo zalbe u nedogled,poverioc ulazi u blokadu posto vise ne moze da servisira svoje obaveze.banka pusta zaloznu izjavu i dolazi u posed nekretnine koju posle prodaje bud zasta.
    po okoncanju sudske presude,koja je indeksirana u dinarima ,sud ne priznaje kamate koje je banka obracunala nego dodeljuje neku kamatu u iznosu do 8,5 % godisnje.u dinarima-naravno.
    ko je dobro prosao ?
    sud koji je odmah naplatio svoje takse,banka koja je dosla u posed nekretnine koja sigurno vredi 4-5 puta vise od duga i na kraju duznik,koji mora da plati samo ono sto je sud odredio.
    BANKE SU NAJVECI ZELENASI KOJIMA TREBA ZABRANITI KORISCENJE DEVIZNE KLAUZULE POSTO JE ZAKONSKO SREDSTVO PLACANJA SAMO DINAR.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti