Deset miliona od Grada za omladinske organizacije

Tridesetčetiri omladinske organizacije iz Novog Sada podeliće među sobom 10 miliona dinara za realizaciju projekata namenjenih ciljevima i promociji grada kao Omladinske prestonice Evrope 2019.
Deset miliona od Grada za omladinske organizacije
Foto: 021.rs
Predlog o raspodeli sredstava donela je Komisija za stručni pregled podnetih predloga programa i projekata za omladinski sektor, a novac je podeljen u kategorijama: za slavljenje energije mladih ljudi, povećanje inovacija i kreativnosti, raznolikost mladih u raznolikim društvima, povećanje aktivnog učešća mladih i za jačanje omladinskih organizacija.
 
Najviše novca dobili su Inženjeri zaštite životne sredine za projekat "Hajmo na OPENS piknik" i to 500.000 dinara, koliko su i tražili od Grada. Sledi Crvena linija sa iznosom od 480.000 dinara za projekat "Otvorimo vrata za mlade koji žive u apsolutnom siromaštvu" i Udruženje "Hendi Veternik" s projektom "Čekamo vas - dođite kod nas" vrednim 478.000 dinara.
 
Novac zbog grešaka u aplikaciji nije dobilo sedam organizacija. Interesantno je da je novac dobio i Auto-sportski klub "Petro Max", koji je registrovan kao sportsko udruženje sa delatnošću sportskih klubova, iako se ovim projektima bave samo udruženja mladih. Doduše, novac je sportski klub dobio za projekat koji se bavi bezbednošću u saobraćaju, što jeste jedna od aktivnosti predviđena Lokalnim akcionim planom za mlade u Novom Sadu 2015-2018.
 
Novac je dobilo i udruženje Omladinski centar Novi Sad, koje postoji od aprila. Radi se o bivšoj humanitarnoj organizaciji "Kišobran" iz Novog Sada, koja je promenila ime i delatnost.
 
Projekti moraju da se realizuju do kraja godine, ali udruženjima, po već poznatom pravilu kašnjenja u upravi, novac još uvek nije dodeljen. To znači da će za realizaciju projekata imati oko dva meseca, te je upitno kakvi će biti njihovi efekti. 
 
 
Prošle godine je konkurs namenjen nabavci opreme za udruženja mladih bio zanimljiv jer su članovi komisije dodeli najviše novca udruženjima čiji su članovi. Tačnije, nijedno udruženje čiji predstavnici su bili u komisiji nije dobilo manje od 100.000 dinara za nabavku opreme za rad (detaljnije o ovoj temi čitajte OVDE).
 
Slično je i ove godine jer su udruženja čiji su članovi u vrhu organizacije OPENS dobila veća sredstva.
 
Podsetimo, Grad je pre dve godine dodelio novac namenjen omladinskom sektoru sumnjivim, nevidljivim organizacijama, pa i aktivistima političkih partija, o čemu možete da čitate OVDE.
  • piknik

    05.10.2017 20:34
    kakav "piknik" će da organizuju u novembru?
  • Sejn

    04.10.2017 16:10
    Vise se ni ne trude da sakriju ko dobija koliko i od koga. Nasledjeno od ovih koji su ranije bili u vlasti. Uh ti sto su delili sakom i kapom! Mada ovi su bahatiji bez trunke sumnje
  • Tmina sa Telepa

    04.10.2017 15:54
    Ovo vise nije ona fora da dodelis nekom svom gariju, pa da satro ispadne da je posteno, vec sam sebi dodeljujes. Kapiram da je u biznisu i dobro izbaciti posrednika. Makar finansijski. Evoluiramo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti