Grad danas odaje pomen žrtvama racije

Pomen žrtvama racije koju organizuje grad biće održan danas od 11.30 sati na Keju žrtava racije, a u organizaciji Eparhije bačke u nedelju na istom mestu. Predstavnici Jevrejske opštine biće prisutni na oba pomena.

Pomen žrtvama racije koju organizuje grad biće održan danas od 11.30 sati na Keju žrtava racije, a u organizaciji Eparhije bačke u nedelju na istom mestu. Predstavnici Jevrejske opštine biće prisutni na oba pomena.

"Nisu nam jasni razlozi koje u svom saopštenju navodi Eparhija bačka za ovakav čin, jer se obeležavanje organizuje na identičan način svake godine, pa i ove, a sadašnja gradska vlast nije nijednim postupkom dala povod za ovakvu odluku", ističu u kabinetu gradonačelnika. Eparhija bačka saopštila je ranije da "zbog nepoštovanja dogovora o načinu molitvenog obeležavanja, prećutnog ukidanja Komisije za obeležavanje i učestalog jednostranog menjanja datuma, neće učestvovati na komemorativnom skupu koji organizuje Grad".

- Smatram da bi bilo najbolje kada bi ovaj strašan događaj svi obeležili zajedno kako i dolikuje. Jevrejska opština će se zato založiti da ubuduće obeležavanje godišnjice racije bude jedinstveno - rekao je predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Goran Levi.

U zločinu koji su počinili mađarski fašisti od 21. do 23. januara u Novom Sadu ubijeno je nešto više od 1.200 ljudi. Pored Novog Sada stradala su i sela u okolini Čurug, Nadalj, Gospođinci, Šajkaš i Đurđevo i grad Bečej. Ukupan broj nestalih tokom pogroma je oko 4.500. Povod za pogrom širih razmera nalazio se u otkrivenom pritajenom partizanskom odredu u Žabaljskom ritu na Pustajićevom salašu.

  • Andro

    21.01.2011 08:12
    Pohvala
    Još jednom sve pohvale gradskoj vlasti zbog nepristajanja na diktat SPC "o načinu molitvenog obeležavanja" ove tužne godišnjice. U raciji su stradali GRAĐANI Novog Sada, a ne (samo) pravoslavni vernici i ne treba dozvoliti da ovu našu lepu mešavinu raznih naroda i veroispovesti uzurpiraju gospoda iz SPC. Uostalom, i u Ustavu piše da je crkva odvojena od države.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti