Hoće li biti zabranjeno peći rakiju?

Zakonske regulative koje se tiču proizvodnje i prodaje nekih domaćih proizvoda se polako usklađuju sa standardima Evropske unije, ali domaći proizvođači su još daleko od ispunjavanja propisanih uslova.

Zakonske regulative koje se tiču proizvodnje i prodaje nekih domaćih proizvoda se polako usklađuju sa standardima Evropske unije, ali domaći proizvođači su još daleko od ispunjavanja propisanih uslova

"E, pa, kume, ovo je prošlogodišnja domaća! Nikad bolju nisam ispek'o, svega mi! Ima venac, deklaraciju, standardizovan čep, moj tehnolog je rekao da je sto posto ispravna, majke mi!"

Ovakav razgovor bi uskoro mogao da bude sasvim normalna stvar na veseljima, ako regulative koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede zažive na ovim prostorima. Naime, prema novim odredbama, svako ko se bavi proizvodnjom rakije mora da poseduje niz stvari kako bi se flaša njegove prepečenice našla u prodaji.

Ni dovoljno para, ni dovoljno vremena za uslađivanje sa Evropom

Kako za 021 kaže proizvođač ovog pića, Dragan Đurić, rakijari nemaju ni dovoljno vremena, niti novca kako bi izmenili sve što država zahteva od njih.

"Vinari su dobili rok od dve godine da se usklade sa ovim novim merama, dok smo mi dobili svega godinu dana. Ukoliko neko i dalje hoće da se bavi ovim poslom, moraće u godinu dana da iznađe način da uloži više desetina hiljada evra u svoju proizvodnju. Pa ko to ima?", očajan je Đurić.

Direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, Dušan Pajkić, kaže za 021 kako je kontrola svih proizvoda koji se nalaze u prodaji neophodna, pa isto važi i za rakiju. Prema njegovim rečima, odredbe će povećati kvalitet pića koje se nalazi u prodaji, a isto tako i sprečiti nekvalitetnim proizvodima da dođu na tržište.

"Mislim da je sasvim normalno da neko ko proizvodi nešto što pušta u prodaju za taj proizvod ima deklaraciju, da vas na neki način informiše šta vi to kupujete i ispuni neke uslove koji su neophodni kako ničije zdravlje ne bi bilo ugroženo. Setimo se samo "zozovače" i nesreće koju je takav proizvod načinio", kaže Pajkić.

Biće domaće rakije, ali za sopstvenu upotrebu

Ovo, ipak, ne znači da će pečenje rakije za svoje potrebe biti zabranjeno. Pajkić navodi da se regulative odnose jedino na one proizvođače koji ovo piće prodaju i time na direktan načn ugrožavaju druge ljude.

"Vi ukoliko imate voćnjak, želite za sebe da pečete rakiju, to vam niko ne brani, niti da je odnesete kumu, bratu, prijatelju na poklon. To vam niko ne brani, to radite na svoju odgovornost. Ono što mi kontrolišemo je tržište i pojava proizvoda sumnjivog kvaliteta u prodaji", navodi Pajkić.

Prema njegovim rečima, ovo se odnosi i na one rakijare koji svoju proizvodnju prodaju velikim kompanijama. Brigu o kvalitetu njihove rakije preuzimaće firme koje ovo piće od njih otkupljuju.

"Posebna kategorija su oni mali proizvođači rakije čiju proizvodnju godinama otkupljuju velike kompanije, koje kasnije tu robu brendiraju i plasiraju na tržište. Oni će to i dalje moći da rade, ali će morati da sklope ugovor sa tim preduzećem. Ugovor treba jasno da definiše uslove kontrole kvaliteta, uključujući i unajmljivanje tehnologa, a te troškove neće snositi proizvođač, već kompanija", objašnjava Pajkić.

Petnaest hiljada ljudi nelegalno peče rakiju

Proizvođač rakije Dragan Đurić kaže da su pravilnici koje je država napravila još nejasni i smatra da će se menjati uslovi ugovora i otkupa ovog pića, a sve na štetu malih proizvođača.

"Meni neka neko pokaže u kom to tačno pravilniku piše i da znam da će isti da važi kada se struktura na vlasti promeni. Znate kako to ide, jedan priča jedno, drugi drugo, a sirotinja ispašta", nepoverljiv je Đurić.

Zakon koji ovo uređuje i koji je usklađen sa evropskim normama počeo je da važi još u junu, ali mali broj proizvođača je do sada otvorio firmu. Oni moraju da kupe opremu vrednu oko 20.000 evra i unajme tehnologa, a svako ko proizvodi i prodaje rakiju na crno rizikuje kaznu od 50.000 do 300.000 dinara.

U Srbiji trenutno radi 258 registrovanih proizvođača, od čega je 165 velikih preduzeća. Međutim, procenjuje se da ima još najmanje 15.000 proizvođača koji nisu registrovani i koji od juna nelegalno prodaju rakiju. (Miodrag Sovilj)

  • Scotch Bonnet

    27.02.2011 09:55
    Guslar
    Anonimuse meni ne samo da se povraca od takvih kao ti nego sam hronicno bolestan od vase poremecenosti teskog nedostatka inteligencije.

    Ima dosta clanica EU gde je proizvodnja alkohola dozvoljena uz neki nadzor kako se narod ne bi potrovao. Setite se samo "Guslara" i raznih rakandzi na bazi masne sode pa ce vam biti jasnije zasto mora da postoji barem neka kontrola nad proizvodnjom. Inace Bns je opisao pravo stanje u kakvom se nalazi nase vocarstvo i vinogradarstvo. Pretnja proizvodji rakije na nasim prostorima nije EU vec vlada Srbije koja kao sto kaze gospodin Djuric nije sposobna ni zakom da napravi za ovakav vid industrije jer nema strucne kadrove i znanje. Kao i uvek.
  • bns

    25.02.2011 09:34
    "...iz vrsca stize glas..."
    Mislim da nisu tehnilozi ti koji bi trebalo da određuju vreme berbe, već inženjeri voćarstva i vinogradarstva, ili sami proizvođači. Radi se o tome da se kvalitetna rakija može proizvesti samo od voća koje je ubrano u tehnološkoj zrelosti kada se postiže najkvalitetnija organoleptika. Potpisujem da tehnolozi to ne umeju da odrede, jer oni tokom svog školovanja ne izučavaju sortiment, ne izučavaju biologiju i tehnologiju uzgoja voćaka, već je akcenat njihovog školovanja na preradi sirovine, a ne na proučavanju sirovine. Time se bave inženjeri voćarstva. Ali kako je kod nas sve naopako, onda se desi da trenutak berbe zahpravo određuju medicinari i pravnici - vlasnici vinograda.
  • 25.02.2011 09:12
    Kad u EU pocnu da jedu g....a nek jave da i mi pozurimo za njima! Povraca mi se vise i od Evrope i zapadnih vrednosti sto im se vise priblizavamo sve nam je gore!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti