Garancija na zamenjeni deo je obavezna

Prema zakonu, trgovac je dužan da kupcu da garanciju za svaku popravku koju na proizvodu izvrši u garantnom roku.
Prema Zakonu o obligacionim odnosima, trgovac je dužan da kupcu da garanciju za svaku popravku koju na proizvodu izvrši u garantnom roku. Za razliku od većine sugrađana, naša slušateljka Gordana Despotov uspela je da se izbori da dobije garanciju, pre svega jer kao pravnica poznaje pomenuti zakon.

"Prilikom popravke kompjutera sam, normalno, dobila besplatnu popravku, ali sam tražila i garanciju na te novougrađene delove, koja mi po zakonu o obligacijama pripada. Čovek me je zbunjeno pogledao i rekao da to nikom ne daje i da to niko i ne traži", navodi ova slušateljka.

Nakon tog odgovora, pozvala je sedište firme gde je izdeklamovala stavke pomenutog zakona i tražila ono što joj prema tim stavkama pripada.

"Naravno da sam dobila garanciju od šest meseci na novougrađene delove, a trgovac mi se izvinio i rekao da on za tu zakonsku obavezu nikad nije ni čuo", kaže Gordana Despotov za naš radio.

Kako za 021 kaže predsednik Udruženja za zaštitu potrošača, Goran Papović, cenkanja sa garancijama ne sme biti.

"Pravo trgovca je da daju garanciju i na više od dve godine, ali, molim lepo, ako se deo pokvari, pitanje oko ispunjavanja ugovornih obaveza ne sme da postoji. Ono što je bitno naglasiti je da tu nema vrdanja i dogovora već - garancija važi za taj period i tačka", objašnjava Papović.

Pored garancije na zamenjeni deo, stvar koju većina građana ne zna je da se garancija na proizvod produžava onoliko vremena koliko je uređaj proveo na servisu, ako se kvar desio u garantnom roku. (Miodrag Sovilj)

  • gradjanin

    28.02.2011 06:11
    @Srki
    zasto bi svaki gradjanin trebao da zna sve zakonske propise, ako ZAKON kaze da treba dati garanciju, tada trgovci MORAJU biti obavesteni o tom Zakonu i tako da postupaju,da li postoji slucaj da TRGOVAC nije obavesten o povecanju cena, cena robe se povecava cim se NAGOVESTI eventualno poskupljenje nekih artikala, e tu su vlasnici prodavnica vrlo azurni
  • Lalla

    27.02.2011 06:30
    Bitnije bi bilo
    G.Papovic!!!
    Meni kao potrosacu bi bilo mnogo bitnije,da NOPS se izbori da distributeri postuju;
    Zakon o energetici,
    Zakon o zastiti potrosaca
    Ustav
    I u skladu sa Zakonom,koji kaze da je mesto razdvajanja merno mesto,i da merni set je obaveza distributera
    Rok za realizaciju je bio 1006.godina!!!!
    Zakon kaze da jedinicna cena i jedinicna kolicina moraju biti jaso iskazani i podlozni proveri!!!
    Koliko kosta KUBIK GASA i KW STRUJE,i zadnji biser Premijer iskazuje u eurocentima,da bi jos vise zbunio narod!!!!!!!
    Sta je NOPS preduzeo po ovim pitanjima,posto i sud i inspekcija upucuje na NOPS?!?!?!?!?!
    I sta je NOPS preduzeo da se spreci ulazak u Skupstinsku proceduru nacrta novog Zakona o energetici;koji utvrdjuje apsolutno monopolisticki polozaj distributera,i daje ovalscenja suprotna Ustavu Srbije,medjunarodnim,zagarantovanim osnovnim pravima coveka,kosi sa sa Zakonom o nepovredivosti privatne svojine i nepovredivosti stana,jer dozvoljava distributeru,neometan pristup privatnoj svojini,preuzimanjem (CITAJ OTIMACINOM)starih mernih uredjaja,koji su nesporno privatna svojina gradjana,Dalje obavezu zakljucivanja tipskog individualnog ugovora,na sopstvenu stetu potrosaca,jer ako ne potpisu,NEMA STRUJE!!!
    A najproblematicnije je sto Zakon apsolutno sve prebacuje na Agenciju za energetiku;koja je i do sada bila u funkciji distributera..Alali sve marifetluke,kao so su angazovana snaga, koeficient,merno mesto,tarife,sve u cilju nekontrolisanog otimanja!!!!!!!!!
    Posto do sada koliko mi je poznato nije se glasila,sta ce sada preduzeti NOPS?!?!?!!!!!!
  • Srki

    26.02.2011 17:57
    Građani bi mogli malo da izdvoje slobodnog vremena i da pročitaju zakone i propise.Ne moraju biti pravnici da razumeju neke proste stvari. Umesto što gledaju farmu,dvor,grand i ostale slične stvari koje zaglupljuju mozak, bolje bi bilo da se malo edukuju i da neko ne pravi budale od njih.Umesto da sutradan međusobno komentarišemo šta se desilo na farmi i sl. bolje bi bilo da malo razmenimo neka iskustva i bilo bi nam svima bolje.Tako, da svi poznajemo ovaj zakon, ne bi nas mogli trgovci zavlačiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti