Deca znaju sa internetom, ali roditelji ne

Učenici Osnovne škole "Dositej Obradović" sa Detelinare danas su učestvovali u radionici o bezbednom korišćenju interneta, kao i društvenih mreža.
Učenici Osnovne škole "Dositej Obradović" sa Detelinare danas su učestvovali u radionici o bezbednom korišćenju interneta, kao i društvenih mreža.

Radionice se realizuju već godinu dana u osnovnim školama u gradu i prigradskim naseljima. Biljana Grujić iz Centra za prevenciju nasilja i zlostavljanja na internetu kaže da je deci lako objasniti koje opasnosti prete sa interneta, ali su problem roditelji koji su uglavnom infomatički nepismeni. "Većina njih smatra da je dete sigurno ako je u svojoj sobi za računarom i oni uglavnom govore bolje da je u stanu nego da je na ulici", kaže Grujićeva koja je nosilac celog projekta.

Osnovci tvrde da roditelji povremeno kontrolišu njihove aktivnosti na društvenoj mreži fejsbuk, ali i da imaju dosta poverenja u njih. Jedna od učenica osmog razreda škole sa Detelinare kaže da njeni roditelji imaju profil na fejsbuku i da redovno gledaju ko su njeni prijatelji, u kojim grupama se nalazi i šta "lajkuje". Kako kaže, to joj ne smeta iako je kod većine njenih drugara situacija drugačija.

Budući da se projekat realizuje već godinu dana, Grujićeva kaže da su efekti jako dobri. "I ono što je jako dobro, što imamo povratnu informaciju od roditelja da su deca posle tribine došla kući i počela da uklanjaju prijatelje koje ne poznaju", priča ona i dodaje da će naredne sedmice u ovaj program biti uključene i novosadske srednje škole.

Akciju o bezbednosti dece na internetu "Timski rad za naš Novi Sad" podržale su gradske uprave za obrazovanje, kulturu, socijalnu i dečiju zaštitu, kao i gradski atletski, odbojkaški i vaterpolo klubovi.

Zanimljivo je da akciju podržava i javno preduzeće Informatika koje ni na koji način zapravo ne učestvuje u ovome, jer škola plaća Telekomov internet, a još nisu spojeni ni optički kablovi za video nadzor tako da škola ima kamere koje zapravo ništa ne snimaju. (V.Đ.)

  • 24.02.2011 16:28
    iju
    radionica je bila i u skoli Jovan Popovic jos u I polugodistu
    bila je i na Raspustilistu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti