Skupština menja Statut grada, ukidaju se opštine Petrovaradin i Novi Sad

Izmena Statuta grada nalazi se na dnevnom redu sednice Skupštine grada koja se održava danas, 25. marta.
Skupština menja Statut grada, ukidaju se opštine Petrovaradin i Novi Sad
Foto: 021.rs

Pred odbornicima će se naći i izveštaji o radu lokalnog Ombudsmana i Gradskog pravobranilaštva, niz urbanističkih planova i određene kadrovske izmene.

Statut grada se menja da bi se uskladio sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji je prošao javnu raspravu krajem decembra. U odnosu na javnu raspravu, u finalni nacrt unete su tehničke izmene koje ne menjaju suštinu već najavljenih izmena Statuta, poput onih da se ukidaju gradske opštine Petrovaradin i Novi Sad. Ove opštine, kako je 021 pisao, nikada nisu u punom, decentralizovanom obliku ni funkcionisale. Više o izmenama čitajte OVDE.

Nakon usvajanja novog Statuta, prestaje da važi Statut grada iz 2008. godine, a svi gradski propisi moraće da se u najkraćem roku usklade sa novim aktom.

O izveštajima Ombudsmana i Pravobranilaštva odbornici će se samo upoznati.

Među urbanističkim planovima koji se nalaze pred odbornicima, izdvaja se plan Salajke, koji u osnovi dozvoljava dalje podizanje spratnosti, tako što će umesto kuća nicati zgrade pretežno od četiri ili pet spratova. O ovom planu možete više pročitati u OVOM tekstu 021.rs. Ostali urbanistički planovi se odnose na samo određene lokacije, kao što su plan za Bukovački plato u Petrovaradinu, plan sportskog centra u Petrovaradinu, plan sportskog centra u Futogu, delova Kaća, Budisave i Bukovca.

Odbornici bi trebalo da donesu odluku da se u spisak Ustanova kulture upiše i Novosadski dečiji kulturni centar, koji je smešten u Radničkoj 20. Takođe, u istoj odluci će se promeniti adresa Pozorišta mladih sa Ignjata Pavlasa 8 na Ignjata Pavlasa 4, jer iako se ova kulturna ustanova nalazi i dalje u Sokolskom domu, kako je ovaj objekat sada oduzet Gradu u postupku restitucije, Pozorište je ostalo bez kancelarija na kojoj su do sada vodili sedište.

Na dnevnom redu je i predlog da Grad oprosti dug preduzeća "Zaštitna radionica" iz Beograda u visini od skoro 600.000 dinara, pošto se ova firma nalazi u postupku reorganizacije, a sve po odluci Vlade Srbije da se oproste potraživanja prema firmi koja se bavi radnim osposobljavanjem invalida.

Skupština će razmatrati i odluku o taksi prevozu, koja se donosi sa zakašnjenjem od nekoliko meseci, a razlog za njeno usvajanje je usklađivanje sa prošlogodišnjim izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Na sednici će biti imenovani i prvi ljudi Zoohigijene i Pozorišta mladih.
 
Za v.d. direktora Zoohigijene biće imenovana veterinarka Ivana Kukin koja je zaposlena u ovom preduzeću, nakon što je, posle samo tri meseca na mestu direktora, Nenad Benović podneo ostavku.
 
Nakon što je Emilija Mrdaković podnela ostavku na mesto direktora Pozorišta mladih, za v.d. direktora biće imenovan Mihajlo Nestorović, za koga nisu priloženi podaci iz biografije.
 
Takođe na dnevnom redu je i imenovanje članova tela za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana. Za članove tela koje će pratiti LAK predloženi su Stefan Samardžić, asistent na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, Aleksandar Bebić, direktor Direkcije za pravne poslove u "DDOR Novi Sad" i advokatica Nataša Babić, koji su se i jedini prijavili na konkurs, a više o ovome pročitajte OVDE.
  • Boki

    11.08.2019 16:57
    Ambrozija
    Prestanite da rasejavate Ambroziju. Gde god donesete novu zemlju iz nje nikne Ambrozija.Najnoviji dokaz: nastavak ulice Bate Brkića, nedavno pušten u saobraćaj.
    Kad smo već u Bate Brkića čemu bankine- graničnici na parkiralištima. Nije normalno.
  • Odbrana

    26.03.2019 10:35
    Novog Sada
    Salajka je staro gradsko jezgro , u svim gradovima Evropske Unije u starom gradskom jezgru su ili prizemne ili kuce sa jednim spratom . Ti to Vucevicu jako dobro znas.
    Prodajom gradjevinskih dozvola za izgradnju solitera na Salajci SNS ce da obezbedi novac za sebe, a grad ce dobiti jos vise smoga i bolestine koje smog donosi.
    Plan povecanja broja stanovnika je bio za vreme gospodina Dejanovica da se gradi na Miseluku
    Ako ti ovo dozvolimo Vucevicu mi smo totalni idioti !!!
  • Milan NS

    25.03.2019 18:46
    IMA NADE...
    Можда неке ствари имају шансу. Ако је не упропасте. Свака част за избор проф. Самарџића. Свака подршка Професору у борби! Уз Вас смо... Колико је тај човек урадио за младе и колико болесне деце, људи и породца су спасили он и његова супруга. Само напред и недајте се, уз Вас смо. Ми из генерације 2017/18

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti