FOTO: Obeležena godišnjica NATO bombardovanja

Komemoracija povodom godišnjice početka NATO bombardovanja obeležena je danas u kasarni "Jugovićevo".

Komemoracija povodom godišnjice početka NATO bombardovanja obeležena je danas u kasarni "Jugovićevo".

Vence na spomen obeležje položili su gradonačelnik, Igor Pavličić i predsednik skupštine grada, Aleksandar Jovanović, koji kaže da je ovaj dan pre dvanaest godina bio jedan od težih istorijskih datuma za Novi Sad.

"Izgubili smo puno toga. Izgubili smo sve naše mostove na Dunavu, deo rafinerija, mnoge objekte, ali ono najvrednije što smo izgubili jesu nevini ljudi, i oni koji su branili naš grad", navodi Jovanović.

Godišnjica bombardovanja je trebala da bude obeležena i zvukom sirena u podne, međutim, iz za sad nepoznatih razloga je to otkazano.

U bombardovanju pre 12 godina su stradala dvojica Novosađana - na Vardinskom mostu je poginuo Oleg Nasov iz Petrovaradina, a Milan Bajić iz Šangaja poslednjeg dana bombardovanja Rafinerije.

Podsećamo, bombardovanje je počelo 24. marta nešto pre 20 časova, kada su prve bombe pale na policijsku stanicu na Klisi, a potom na kasarnu "Jugovićevo" na Majevici. U narednih 11 nedelja vazdušnih napada srušeni su sva tri mosta: Žeželjev, Most slobode i Varadinski most, potpuno je uništena zgrada RTV NS na Mišeluku, na Rafineriju je palo oko 200 bombi, oštećena je i zgrada Banovine, a projektil je uništio i jednu zgradu na Detelinari kod Tozine škole u kojoj je živelo 80 porodica kada je i 40-ak ljudi povređeno.

Novi Sad je u bombardovanju 1999. pretrpeo najveću materijalnu štetu na prostoru tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije počelo je 24. marta 1999. godine nešto pre 20 časova. Napadi su trajali 11 nedelja i u njima je poginulo oko 3.500 ljudi. U vazdušnim napadima teško su oštećeni insfrastruktura, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće,....

Ovaj napad usledio je nakon neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Parizu i Rambujeu, tokom ferbuara i marta 1999. godine. Procenjuje se da ja naneto oko stotinu milijardi dolara materijalne štete, za šta su vlasti u Beogradu zatražile nadoknadu od članica NATO-a. Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dan ranije, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga Vojske Jugoslavije sa Kosova i ulazak u pokrajinu međunarodnih vojnih trupa. Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma, a u pokrajinu se vratilo oko 800.000 izbeglih Albanaca.
  • Fikroj

    19.01.2012 15:08
    Jovanovic.
    ..i ovde je bio ovaj mali neskolovani pacov
  • Сремац

    25.03.2011 22:59
    СРАМ НАС БИЛО !
    Као од објективне радио станице - ОЧЕКУЈЕМ ОД ВАС ИНФОРМАЦИЈУ ЗАШТО ЈЕ ИЗОСТАЛО ОГЛАШАВАЊЕ СИРЕНА У ПОДНЕ 24.03.2011.Дали је то још једна у низу провокација или удварачких одговора нашим "пријатељима"који су нас бомбардовали?Прошле године нисмо имали 09.05. као ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ,већ дан европе? Дали се ми то уводимо у неке нове историјске околности?Дали су за сада два коментара реална слика нашег виђења сећања на оне трагичне дане наших живота?
  • 25.03.2011 10:48
    Cetrdesetak povredjenih? Tada su nam rekli da niko noje povredjen. Smradovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti