Stigle radioaktivne čestice iz Japana!

Radioaktivne čestice iz Japana stigle su u Srbiju, ali njihova količina ne predstavlja bilo kakvu opasnost po zdravlje građana, izjavila je direktorka Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja Mirjana Radenković.
Radioaktivne čestice iz Japana stigle su u Srbiju, ali njihova količina ne predstavlja bilo kakvu opasnost po zdravlje građana, izjavila je direktorka Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja Mirjana Radenković.

Prema njenim rečima, u vazduhu je detektovano prisustvo čestica joda koje danima lete kroz atmosferu, ali njihovo prisustvo ne zahteva sprovođenje mera zaštite.

Kontrolom u Novom Sadu zabeleženo je prisustvo joda 131 u tragovima, međutim ta koncentracija ne bi trebalo da izaziva strah kod građana s obzirom na to da se radi o zanemarljivim količinama", kazala je Radenković. Kako je saopšteno iz Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, današnja ispitivanja pokazuju da je nivo radioaktivnosti u zemlji u granicama prosečnih vrednosti.
"Laboratorija za ispitivanje radioaktivnosti uzoraka i doze jonizujućeg i nejonizujućeg zračenja sa Prirodno matematičkog fakulteta obavestila je Agenciju da je u uzorku aerosola od juče detektovan radionuklid jod-131 u koncetraciji 0,4 milibekerela po jednom kubnom metru, koja je u nivou varijacija osnovnog nivoa zračenja", saopšteno je iz Agencije.

Kako je navedeno, povišena radioaktivnost nije konstatovana ni u uzorcima robe koja se uvozi, a pripadnici MUP-a će na graničnim prelazima obavestiti Agenciju ukoliko se pokaže potreba za proverom kontaminacije lica koja u Srbiju dolaze iz ugroženog područja. Iz Agencije je poručeno da inspekcije za kontrolu robe iz uvoza dodatno kontrolišu radioaktivnost svih životnih namirnica, vode i hrane za životinje koje se uvoze ili su poreklom iz Japana i da agencija svakodnevno prati kretanje radioaktivnih čestica nastalih u havariji japanske nuklearne elektrane Fukušima.

Formirana i posebna pokrajinska Komisija za praćenje zračenja

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri formirao je Komisiju za praćenje jonizujućeg zračenja u Vojvodini radi zaštite zdravlja građana od eventualnih posledica havarija na nuklearnim elektranama u Japanu. Ta komisija će se sastajati po potrebi, da bi analizirala izveštaje o nivou jonizujućeg zračenja, koje dostavlja Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta i predlagala mere u slučaju da one budu potrebne radi sprečavanja štetnih efekata jonizujućih zračenja. Predsednik Komisije je pomoćnik pokrajinskog sekretara za zdravstvo Vladimir Petrović.

  • @WWW

    26.03.2011 11:41
    hvala
    @Johny
    znamo da postoji ustanova
    ali isto tako znamo da je bg ustanova glavna
    sto ne dobije njen stambilj ne ide napolje
    tj ko ima rentgen aparat ili bilo koju zracecu spravu ne moze da dobije dozvolu od naseg ns instituta za koriscenje nego mora u bg na "kurs" pa onda dolaze njihovi "strucnjaci" da sve "provere" i sve je to "cena prava sitnica"
    eto zato hocu CRNO NA BELO!!!
    njivom ocima ne verujem
  • johnny

    25.03.2011 18:49
    @ nena
    Neverovatno je da u intelektualnom miljeu u kom se krecete niste naculi da u NS-u postoji preko 30 god Labaratorija za nuklearnu fiziku kojoj je u opisu zaduzenja merenje radioaktivnosti na teritoriji Vojvodine.
    Nisu nama, draga gospodjo, krivi ni Amerikanci ni prosvetni radnici to sto smo NEPROSVECENI, NEZAINTERESOVANI I MALICIOZNI.
  • Vedran

    25.03.2011 16:54
    Ja sam izašao, provozao se biciklom, pa nek ide život.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti