Gašenje svetla za planetu

U okviru akcije "Sat za našu planetu 2011" u Novom Sadu će u subotu uveče, u 20.30 sati, biti pogašena rasveta na više lokacija.

U okviru akcije "Sat za našu planetu 2011" u Novom Sadu će u subotu uveče, u 20.30 sati, biti pogašena rasveta na više lokacija.

Dekorativno osvetljenje biće ugašeno na Gradskoj kući i ostalim zgradama na Trgu slobode, na Srpskom narodnom pozorištu i Pozorišnom trgu, crkvi Imena Marijina, Sabornoj crkvi, kao i na Varadinskom mostu i Petrovaradinskoj tvrđavi.

U više gradova u Srbiji biće na sat vremena ugašena svetla na brojnim zgradama i objektima u okviru ove svetske akcije, kako bi se dao doprinos borbi protiv klimatskih promena i očuvanju životne sredine. Lane je učestvovalo više od 40 gradova i opština, a ove godine očekuje se još veći broj učesnika, navode organizatori akcije.

Akciju može da pomogne i svaki pojedinac tako što će isključiti svetla u svom domu ili na radnom mestu.

Globalna akcija počela je u Sidneju 2007, kada je 2,2 miliona domaćinstava i preduzeća isključilo svetla na sat vremena, a dve godine kasnije taj događaj je prerastao u svetski pokret sa milionima učesnika u 92 zemlje. Srbija se u tu akciji uključila pre dve godine.

U 20.30 sati svetla će biti ugašena na mnogim znamenitim objektima širom planete - najvišoj zgradi na svetu Burj Khalifa u Dubajiu, na Tajms Skveru u Njujorku, Statui Isusa Hrista u Brazilu, Ajfelovoj kuli u Parizu. Akciju, u kojoj će ove godine učestvovati više od 6.000 gradova iz 130 zemalja, organizuje Svetski fond za prirodu (WWF).

  • 27.03.2011 10:43
    mi smo vec dugo u polu-mraku, tako da se ovo jucerasnje gasenje nije ni primetilo...
  • besmislica

    26.03.2011 22:17
    Bilo i proslo subotnje vece,nijedna zgrada nije bila bez svetla.A i glupavo bi bilo ostaviti odjedanput pola grada u mraku (kao zamracenje dok je trajala "demokratizacija sa neba 1999" Boze sacuvaj)jer je to onda raj za lopove svih vrsta.
  • The Citizen

    26.03.2011 18:30
    Klonovi i imitatori
    Majmuni rade ono sto majmuni vide. Pa mi smo u mraku zbog nepostene vlasti, i u Novom Sadu a i u Srbiji uopste.


    p.s. naravno da sam ekoloski osvesten ali ovo je glupost i besmislica (kao i tkz. letnje racunanje vremena)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti