Uskoro muzej Mileve Marić

Muzej Mileve Marić će biti otvoren čim Grad nađe drugi smeštaj za porodicu Kecman, koja živi u kući u Kisačkoj 20.
Muzej Mileve Marić će biti otvoren čim Grad nađe drugi smeštaj za porodicu Kecman, koja živi u kući u Kisačkoj 20.

Vlasnik kuće Bernard Cezar Ajnštajn, koji je nedavno preminuo, prepisao je kuću Gradu, uz ugovornu obavezu da novosadski čelnici pronađu alternativni smeštaj za porodicu koja tu živi, piše Blic.

Opšti utisak je da sve ide sporo, jer je već prošlo tri godine od kako je sada preminuli naslednik Ajnšajnovih izrazio želju da gradu Novom Sadu pokloni deo kuće u Kisačkoj kako bi se sačuvala uspomena na period kada su ovde živeli Mileva i Albert Ajnštajn, ništa se nije promenilo. Kuća se i dalje urušava, spomen table i dalje nema kod ulaznih vrata.

Život Mileve Marić sa Ajnštajnom bio težak, jedno dete im je umrlo od šarlaha a slavni naučnik ju je posle nekoliko godina ostavio zbog svoje rođake Elze Lovental koja mu je kasnije postala žena. Razvela se od Ajnštajna 1919. godine, na osnovu čega je dobila pravo na novac od njegove Nobelove nagrade.

Pre nego što Zavod za izgradnju grada dođe do poseda u Kisačkoj, saglasnost za prenošenje imovine treba da potpišu i šest Ajnštajnovih rođaka koji žive u raznim delovima sveta. (M.S.)

  • Jasna

    28.03.2011 17:38
    Verovatno pred izbore... no, nema veze, samo neka se kuca ne srusi dok ne naprave muzej.ili- Nista bez Matijevica....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti