Grad uskoro plaća kamatu za stambene kredite

Gradski pronatalitetni fond će pojedinim novosadskim porodicama plaćati celokupnu kamatu tokom otplate stambenog kredita.
Gradski pronatalitetni fond će pojedinim novosadskim porodicama plaćati celokupnu kamatu tokom otplate stambenog kredita.

Kriterijumi po kojima će se određivati ko će dobiti subvencije Grada trebalo bi da budu usvojeni u narednih desetak dana, piše Dnevnik a član Gradskog veća zadužen za finansije Živko Makarić kaže da će prednost imati parovi s troje i više dece, ali i oni koji imaju jedno ili dvoje, kako bi se podstakao natalitet. "Ovo nije novina, jer je slična priča priča bila u okviru Pronatalitetnog stambenog fonda. Međutim, tada je bilo nekih peripetija, te je rešeno da se ovo uradi na jednostavniji način" kaže Makarić i dodaje da ceo posao vodi Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu.

Grad je preduzeo korake da se promeni način funkcionisanja tog Fonda, i to tako da porodice koje ostvaruju pravo na stambeni kredit glavnicu kredita plaćaju banci, a Grad kamatu. Kriterijumi ne bi trebalo da isključe porodice, koje imaju jedno ili dvoje dece. Kreditna sposobnost će biti jako važna, jer neće svako da preuzme taj rizik da uzme stan na kredit. Grad trenutno ima više od četrdeset miliona dinara za ove namene.

Lokalna vlast očekuje veliko interesovanje za ovu akciju i nisu sigurni da će svi koji se prijave i zadovoljiti uslove konkursa i dobiti pare, ali obećavaju da će oni koji prođu konkurs moći da računaju na njihovu pomoć bez bojazni da će plaćanje kamate biti prekinuto iz bilo kog razloga. Na Skupštini grada koja će se održati u petak ugasiće se stambeni pronatalitetni fong i oformiće se Stambena agencija grada. Čim se pravno završi ovaj posao, novac će se sa fonda prebaciti na agenciju, a nakon toga će se utvrđivati prioriteti , tvrdi načelnica Gradske uprave za socijalnu zaštitu, Vera Grkvac i kaže da će prioritet ipak imati parovi s više dece.

  • 29.03.2011 13:37
    a sretni dobitnici aktivisti vladajuce koalicije koja nas zavija u crno
  • lili

    29.03.2011 13:08
    Pa da podstaknite natalitet i dodelite najsiromasnijima i najneobrazovanijem sloju drustva! Kad ce biti stanova za visokobrazovane parove koji trenutno nemaju uslova da planiraju ni jedno dete a kamoli vise dece!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.