FOTO: Gradonačelnik najavio, ali pomoći nema

Iako je gradonačelnik, Igor Pavličić, prilikom nedavne posete Kisaču izjavio da svako čija je imovina uništena u poplavama iz objektivnih razloga, ima pravo na naknadu štete, upravo meštani ovog prigradskog naselja tvrde da do pomoći ne mogu da dođu.  
Iako je gradonačelnik, Igor Pavličić, prilikom nedavne posete Kisaču izjavio da svako čija je imovina uništena u poplavama iz objektivnih razloga, ima pravo na naknadu štete, upravo meštani ovog prigradskog naselja tvrde da do pomoći ne mogu da dođu.

Zuzana Filko iz Kisača za Radio 021 kaže da živi u kući koja se zbog vode obrušava, ali da ni nakon posete gradonačelnika nema nade da će pomoć dobiti: "Zvala sam Otvorenu kancelariju, oni kažu da ne znaju ništa. I zvala sam Mesnu zajednicu, a oni mi kažu da se piše samo odšteta za njive, a za kuće ništa".

Da nije reč o nestrpljenju, govori podatak da se Zuzana Filko gradskim vlastima za pomoć pismeno obraćala još jesenas, odnosno znatno pre nego što je gradonačelnik rešio da obiđe Kisač. Umesto komisije koja bi utvrdila štetu, nakon više meseci čekanja, dobila je odgovor da joj je nuđena jednokratna socijalna pomoć. "Ne znam koliko, ali to stvarno nije u redu. To je uvreda. Živimo u nenormalnim uslovima i smatram da to nije u redu", kaže Zuzana Filko. Naša sagovornica ne veruje da Grad nema novca da pomogne, jer je solidaran s drugim gradovima, pa i državama, koje pogode elementarne nepogode i podseća da im pomoć nije upućena ni nakon što su gradske vlasti rešile da polovinu uobičajenih rashoda za doček Nove godine, upute socijalno ugroženim građanima.

Da nije reč o usamljenom slučaju i problemu koji se od nedavno ignoriše, potvrđuju i drugi meštani Kisača, a s kojima prilike da razgovara, imao i gradonačelnik, Igor Pavličić.

Meštanin Kisača: Ima (građana) koji su pre pet, šest godina prijavili da im se ruši kuća, a niko ništa ne preduzima.

Gradonačelnik: Hoćete li se molim predstaviti, da znam s kim razgovaram.

Meštanin Kisača: Pavlov Janko iz Kisača.

Gradonačelnik: Gospodine Janko, ovako, ja sam rekao ono što važi i za Čenej kada je nedavno bilo nevreme. Svako ko prijavi štetu...

Meštanin Kisača: To je prijavljena šteta!

Gradonačelnik: Svako ko prijavi štetu, komisija izađe, konstatuje šta je urađeno, da li je šteta posledica elementarnih nepogoda, objektivih razloga ili subjektivnih; svako kod koga se utvrdi da je objektivan razlog, taj ima pravo na naknadu štete. Na identičan način kao što smo to uradili na Čeneju, na identičan način kao što smo sad u Kaću uradili, gde je došlo do požara zbog objektivnih razloga. Dakle, svugde u takvim slučajevima reagujemo.

Gradonačelnik dodaje da svako ko je Gradu podneo zahtev, a nije mu rešen, ima mogućnost daljeg postupka. "Ali ja ne znam za takve probleme da postoje, da je neko podneo zahtev, a da mu nije rešen. Uostalom, ako gradska uprava ne radi, svako ima pravo na sudsku zaštitu. I sud u tim slučajevima reaguje i pruža zaštitu onome ko je podneo zahtev. Tako da ja ne verujem da ima zahteva koji su podneseni, a nisu rešeni ili su odbijeni. Može biti samo objektivni razlog zašto nešto nije rešeno", kaže Pavličić.

Da li su i kada je reč o problemu Zuazne Filko u pitanju objektivni razlozi za neupućivanje pomoći, Radio 021 je u kabinetu gradonačelnika pokušao da sazna još pre dva meseca, ali odgovor iz Gradske kuće, nismo dobili. (Dejan Stojičić)

  • janko

    06.04.2011 13:43
    WW
    legalizacija etnickog ciscenja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti