Kesten star jedan vek u Petrovaradinu neće biti posečen

Stari kesten u Ulici Prote Mihaldžića neće biti posečen prilikom rekonstrukcije te ulice u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, obećao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Vučević je za 021.rs naveo da je čuo da se građani brinu da će stablo kestena koje je staro jedan vek biti posečeno, zbog čega je kontaktirao Upravu za građevinsko zemljište i investicije. U ovoj upravi su mu potvrdili da nema potrebe da se to drvo uklanja zbog uređenja saobraćajnice i da tako nešto nije ni bilo u planu.

Ovo stablo je jedno od retkih koje je ostalo u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, popularnom Gradiću, i kako za 021 kažu stanari ulice Prote Mihaldžića, to je poslednji kesten u ovoj ulici. Ističu i da su osamdesetih godina već jednom uspeli da ga sačuvaju i da verovatno ima stotinak godina.

Gradonačelnik je dodao da je Gradu važno svako drvo.

"Ostao bi svakako kesten, tako je još ranije odlučeno. Nama je svako drvo važno. Borićemo se da ima što više stabala i videćete na jesen kakvu ćemo akciju pokrenuti, jer na jesen može da se sadi. Videćete koliko ćemo stabala posaditi", naveo je Vučević.

Vučević je dodao da će na jesen pozvati sve institucije, škole i građane, a koji mogu, da se uključe u ozelenjavanje Novog Sada, jer je očuvanje i povećanje zelenog fonda jedna od najvažnijih tema u Novom Sadu.

  • Voja

    22.07.2019 12:19
    Pravilo
    Izgleda je pravilo da drvo ima vek da bi bilo pošteđeno.Nećemo dirati te od 100 godina, ali one od 20 godina seku kao tuđe.
  • ljiljana

    19.07.2019 10:26
    upozorenje
    Mala napomena a bez ikakve pozadine. U mom dvorištu u Kovačici su rasla dva slična kestena, prelepa, ne bi ih dali ni za... Generacije dece su odrasle u njihovoj hladovini. Odjednom, pre desetak godina, jedan iz čista mira, nije bilo ni vetra ni bilo čega sličnog padne i na sreću pokida samo neke žice a niko nije ni ograban. Polomio se kod samog korena. Iznutra je bio skroz truo. Posle provere posečen je i drugi. Treba proveriti kojiko je drvo zdravo. Iskreno se nadam da je sve u redu i da će tamo stojati još 100 godina. Napominjem još jednom, nisam prikriveni bot, saradnik investitora ili... Osudjujem sve seče ali neko drvo ima svoj životni vek i to se treba pratiti od za to plaćenih službi u koje ni ja nemam poverenja jer ne rade po stručnim nego nekim drugim kriterijumima.
  • da je na drugom mest

    17.07.2019 08:35
    bilo bi zlo
    hvala B .
    Na zalost samo ga je to spasilo sto je u Petrovaradinu. Tako je i sa ljudima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.