Obuka vozača i dalje po starom

Iako je novi sistem obuke vozača trebalo da počne još prošlog avgusta, to se još nije dogodilo i kandidati se obučavaju po starom sistemu.
Iako je novi sistem obuke vozača trebalo da počne još prošlog avgusta, to se još nije dogodilo i kandidati se obučavaju po starom sistemu. Predsednik Udruženja autoškola Novog Sada, Milan Mudrinić, kaže da je "zapelo" negde u Ministarstvu.

"Pravilnici su napisani, nalaze se u zakonodavno-pravnoj komisiji i prema nekim informacijama čeka se na njihovo potpisivanje i to je to. Jednostavno nije do nas", navodi Mudrinić za 021.

Cena obuke po starom sistemu iznosi oko 24 hiljade dinara, dok će po novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju obuka koštati oko 72 hiljade dinara. Novi sistem će obuhvatati znatno veći broj časova teorije i, nakon položenih ispita, vozači dobijaju probnu dozvolu na godinu dana, uz niz ograničenja kao, na primer, da im je zabranjeno da voze između 23h i 5h ujutro, da mogu da upravljaju vozilom samo uz nadzor osobe koja ima vozačku dozvolu najmanje pet godina, a u krvi neće smeti da imaju ni promil alkohola.

Novi sistem obuke vozača podrazumeva i to da se obezbede adekvatne učionice i tačno određena oprema. Mudrinić kaže da se autoškole nisu spremale za to jer još nije poznato šta će im tačno trebati. Međutim, moguće je da će se zbog visine troškova zatvoriti bar polovina od 68 autoškola evidentiranih u Novom Sadu.

  • dr

    02.04.2011 05:55
    dr
    72 hiljade da košta polaganje vozačkog ispita aprosečna starosr vozila u srbiji je 20 godina i ista vozila smo kupili za 20-50 hiljda.Samo udarajte po ušina kakva nerealnost kao da će nas nešto bolje naučiti za te novce.A da negovorimo o platama i standardu tako ko bude uplatio polaganje moći će da živi dva meseca od vazduha.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti