Traganje za nebeskim telima

Jubilarni, deseti maraton u organizaciji Astronomskog magazina održava se od danas do nedelje, 3. aprila, na Andrevlju, u Centru za privredno-tehnološki razvoj Vojvodine "CePTOR".

Jubilarni, deseti maraton u organizaciji Astronomskog magazina održava se od danas do nedelje, 3. aprila, na Andrevlju, u Centru za privredno-tehnološki razvoj Vojvodine "CePTOR".

Pored domaćih maratonu će prisustvovati i takmičari iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Mađarske i Slovačke. Prijavljeno je više od 20 ekipa.

Mesijeov maraton je osmatračko takmičenje u kojem je cilj da se u toku jedne noći na nebu pronađe što više od 110 objekata iz kataloga čuvenog francuskog astronoma Šarla Mesijea, koji je napravio Katalog maglina i zvezdanih jata. Objekti iz Mesijeovog kataloga razbacani su po nebu pa se svaki od njih najbolje vidi u neko svoje vreme, ali najviše njih na prelazu zime u proleće, odnosno ovih dana.

Za astronome amatere taj izazov prerastao je u takmičenje u kojem se svako trudi da ih otkrije više od ostalih. Traganje (maraton) traje tokom cele noći. Mesijeovi objekti, inače, spadaju u najlepše koji postoje na nebu.

Ukoliko vremenske prilike dozvole, večeras i tokom noći biće organizovano slobodno osmatranje za posetioce i goste, ali će to biti i prilika da se takmičari upoznaju sa nebom nad Fruškom gorom i tako pripreme za takmičenje, koje će trajati tokom cele noći između subote i nedelje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti