Protest iz Beograda zbog razrešenja direktora Gradske biblioteke

Imenovanje novog direktora Gradske biblioteke sačekaće ponedeljak, odnosno nastavak sednice gradskog parlamenta pa će od tog dana Dragana Kojića posle 18 godina zameniti Miloš Pankov.
Imenovanje novog direktora Gradske biblioteke sačekaće ponedeljak, odnosno nastavak sednice gradskog parlamenta pa će od tog dana Dragana Kojića posle 18 godina zameniti Miloš Pankov. Pankov je član LSV-a, dok je Kojić nestranačka ličnost. Uprkos postignutom političkom dogovoru, pojedini akademici, kao i ustanove, stali su u odbranu aktuelnog direktora.

Direktor Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić u pismu predsedniku Skupštine grada Aleksandru Jovanoviću napominje da su inicijative koje lokalne samouprave imaju da smene načelnike i direktore biblioteka legalne i legitimne, ali da je u ovom slučaju osnivač prekršio svoja ovlašćenja i da to treba da se radi preko javnog konkursa, pa da se predlog prosledi ministru kulture i pokrajinskom sekretaru. On kaže da Zakon o bibliotečkoj delatnosti propisuje da direktora imenuje i razrešava pokrajinski sekretar, pa su oni, kao Narodna biblioteka, dužni da upozore da odluke o smeni i imenovanju nisu u skladu sa Zakonom o javnim službama i Zakonu o nadležnosti Vojvodine, ali ni u skladu sa novim Zakonom o kulturi. Ugričić navodi da je na ovo ukazano i pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i nada se da će Jovanović to razumeti i sprečiti.

S druge strane, Jovanović u izjavi za Radio 021 kaže da imenovanje nije protivzakonito i da je odluka prošla niz službi i Gradsko veće. On misli da je u interesu Novog Sada da se brine o svojoj bioblioteci koja je uspešna i smatra da grad kao finansijer ima pravo da smeni direktora kako bi ona bila još bolja. Kaže da grad finansira i plate i održavanje biblioteke i da su zakonske izmene omogućile, posebno Zakon o kulturi i Statut biblioteke da se nadležnosti svedu na niži nivo vlasti i da onaj ko finansira ima uticaja na to ko će biti direktor.

Sem direktora Narodne biblioteke protestu protiv smenjivanja direktora biblioteke, u obliku pisama i peticije, pristupilo je više desetina kulturnih radnika, među njima i poznati novosadski izdavač Zoran Kolundžija. On za 021 navodi da je Gradska biblioteka godinama uzorna ustanova i da današnje poimanje politike i društvene moći jednostavno prlja sve pa i kulturu. "Nije Novi Sad zaslužio da nekolicina partijskih istomišljenika ruži elementarnu građansku pristojnost građenu nekoliko vekova i naočigled svih nas, zbog zadovoljavanja ličnih potreba, ne poštuje važeće propise, zakone i elementarno domaće vaspitanje. Protiv ovakvih pojava moramo da dignemo glas i učinimo sve za odbranu dostojansva ličnosti i kulture".

Protest protiv smene Kojića uputio je i Đeze Bordaš, u ime Udruženja izdavača i knjižara Vojvodine, a sličnim pismo oglasio se i Upravni odbor Društva književnika Vojvodine saopštivši da je kampanja za smenjivanje Kojića "u sukobu sa zakonom" i da ima "neosporan karakter pravnog nasilja". Kampanja za smenjivanje direktora biblioteke je "simptom bolesti novosadske kulture", navodi se u otvorenom pismu i dodaje da se, nakon političkih izbora, mesta direktora i upravnika biblioteka, kao i drugih kulturnih ustanova, dodeljuju kao "ratni plen" partijama da bi udomile svoje "kadrove nižeg kalibra".

Sam Pankov nije davao izjave budući da zvanično još nije potvrđeno njegovo imenovanje, a u međuvremenu je razrešen odborničkog mandata. On inače u Gradskoj biblioteci radi već 11 godina i magistar je lingvističkih nauka.

  • sta bre vi hocete

    04.04.2011 07:18
    Glavna fora u svemu ovome je ta sto ce i mladog "razumnog i kooperativnog" gospodina Pankova za par godina neka druga politicka garnitura smeniti sa te pozicije. Da bi to uradili na videlo ce izneti sav prljav ves gospodina Pankova a dosta tog prljavog vesa ce biti obicna izmisljotina kao i u ovom slucaju sa gospodinom Kojicem. Mislim da ce se tada gospodin Pankov prisetiti ovih toplih aprislkih dana 2011. godine.
  • Baba

    04.04.2011 05:16
    Razum i kooperativnost
    Ovako to meni izgleda: Liga, koja je postala kombi stranka, plaši se da posle izbora gubi i tu instituciju, sa malim budžetom, doduše, ali daj šta daš. Grabež je, svaki dinar je važan. Prijateljstvo (kumstvo?)Jovanovića i Pankova tu samo može pomoći.

    Niti je Kojić loše radio, niti je Pankov stručnjak. To je sve jedna najobičnija politička igranka u kojoj će Kojić stradati, jer Liga neće prezati od toga da ga okalja da bi opravdala svoju glupost, a biblioteka će dobiti čoveka, nepoznato lice Pankov, koji je "razuman i kooperativan", važne karakteristike ličnosti pred izbore.

    Odvratni su! Nadam se da će im građani to i pokazati na izborima.

  • Lazica

    03.04.2011 19:13
    Da li ste jeli bunike?,
    Ljudi, da li ste jeli bunike?! Pa taj Kojic, da bi ostao "moralno i nestranacki" u fotelji direktora, vec dve godine redovno ide na sastanke Lige! Znam, bio sam s njim tamo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti