Čim zatrudne, otkaz!

Diskriminacija žena u srpskom društvu najvidljivija je prilikom zapošljavanja, jer poslodavci sugrađanke vide isključivo kao buduće rodilje i iz tog razloga odbijaju da sa njima potpišu ugovor na stalno.
Diskriminacija žena u srpskom društvu najvidljivija je prilikom zapošljavanja, jer poslodavci sugrađanke vide isključivo kao buduće rodilje i iz tog razloga odbijaju da sa njima potpišu ugovor na stalno. Tako dobijamo situaciju da žene i po više godina rade na određeno vreme, s tim da im posao uvek visi o koncu o slučaju da ostanu u drugom stanju. Novosađanke sa kojima smo razgovarali uglavnom smatraju da su kao žene diskriminisane od strane poslodavaca.

"Zavisi od poslodavca do poslodavca, ali u ogromnoj većini slučajeva jesu diskriminisane. Poslodavci odmah pitaju da li sam udata, da li imam dece, ako nemam dece - da li planiram i slično. Onda čak uslovljavaju da prvih nekoliko godina ne smem da zatrudnim", kaže jedna sugrađanka sa detetom u kolicima.

Dobila otkaz čim je ostala u drugom stanju

Kako za 021 kaže jedan Novosađanin (ime poznato redakciji), supruga mu je dve i po godine radila u Hitnoj pomoći na određeno vreme, da bi joj, čim je zatrudnela, uručen otkaz. Prema rečima zamenice pokrajinskog ombudsmana Danice Todorov, u konkretnom slučaju poslodavac nije prekršio zakon ali su ovakvi slučajevi pokazatelj trenda da ženama zaposlenje zavisi samo od veličine stomaka.

"Formalno, zakon nije prekršen jer joj je istekao ugovor o radu, ali mi tu svi vidimo neko nerazumevanje i nedostatak odgovornosti za zaštitu porodice, odnosno majke i deteta", navodi Danica Todorov.

Iako su sa slučajem upoznati nadležni, od pokrajinskog ombudsmana do inspekcije rada, direktor Hitne pomoći Nenad Aracki demantuje da je slučaja uopšte bilo.

Apsolutno netačno. Ja imam samo jednu žensku osobu koja je zaposlena na određeno vreme.

A da je li neka žena bila kod vas zaposlena u prošlosti na određeno vreme i dobila otkaz čim je ostala u drugom stanju?

Ne, ne, apsolutno ne.

Inspekcije se ni ne bave ovom praksom

Zamenica pokrajinskog ombudsmana Danica Todorov kaže da u Srbiji i muškarci i žene najčešće rade na određeno vreme, s tim da su žene češće u toj nezavidnoj poziciji. Ona navodi da poslodavci često koriste ovaj model, jer je u praksi rodnu diskriminaciju maltene nemoguće dokazati.

"To je jako teško dokazivo i, ustvari, inspekcije ni ne postupaju u tim slučajevima - jednostavno, ugovor o radu je istekao i žena ostaje bez posla", kaže zamenica pokrajinskog ombudsmana za Radio 021.

Od žena se u modernom društvu zahteva da budu samostalne, žene od karijere sa sopstvenim primanjima. Oni repovi patrijarhalnog uređenja, još uvek vrlo ukorenjeni u Srba, od istih traže da budu i dobre majke, smerne supruge, vrhunske kuvarice, pralje i čistačice. A sa druge strane, diskriminacija je očigledno ozakonjena. Nije li sve ovo malo previše da tražimo od naših sugrađanki? (Miodrag Sovilj)

  • Jelena

    10.08.2011 12:49
    Svakako nisi jedina,ako ti je za utehu
  • Suza

    05.08.2011 09:45
    ISTO SE DESAVA NA INSTITUTU U KAMENICI-samo sto to nikog ne interesuje
  • neo

    07.04.2011 17:33
    @kole
    Problem je sto je doticna doktorka zaposlena za vakta prethodnog direktora, iz druge politicke garniture (kojem se mora odati priznanje da ljude nije zaposljavao po partijskoj podobnosti) zbog cega ona automatski postaje "sumnjivo lice" u ovakvom nakaradnom sistemu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti