Savić pobednik Astronomskog maratona

Pobednik 10. jubilarnog astronomskog maratona u organizaciji Astronomskog Magazina iz Novog Sada jeste većini takmičara anonimni Marko Savić iz Grocke.
Pobednik 10. jubilarnog Astronomskog maratona u organizaciji Astronomskog Magazina iz Novog Sada jeste većini takmičara anonimni Marko Savić iz Grocke.

Savić je osvojio prvo mesto pronašavši čak 81 objekat iz Mesijeovog kataloga od mogućih 110, uprkos lošim vremenskim uslovima praćenih povremenom kišom. Drugoplasirani sa registrovana 74 "zvezdana jata" jeste Makedonac Radan Mitrović, dok su trećeplasirani Mađari, Daniel Miler i Jozef Morvai iz Kečkemeta. Oni su uspeli da pronađu 71 objekat. Iznenađenje je samim tim veće jer pobednik je ujedno i najmlađi učesnik maratona.

Savić se takmičio prvi put i to sa najmanjim teleskopom od svih učesnika. U "maratonu" po nebeskom svodu, tokom cele noći, pomagala mu je Ivana Vojinović.

"Astronomiju volim od detinjstva, ali sam tek prošle godine "skrpio" pare za teleskop. Moram priznati da sam vredno vežbao cele godine, ali je pobeda i za mene potpuno iznenađenje", kaže Marko ne skrivajući radost  zbog pobede, a pogotovo što je za nagradu dobio izuzetan astronomski dvogled koji će mu pomoći u novim traganjima po zvezadnom nebu. U maratonu je zvanično učestvovalo 14 od prijavljene 22 ekipe, a bilo je i mnogo onih van konkurencije, gostiju, ili samo zaljubljenika u nebeski svod.

Mesijeov maraton je osmatračko takmičenje u kojem je cilj da se u toku jedne noći na nebu pronađe što više od 110 objekata iz kataloga čuvenog francuskog astronoma Šarla Mesijea, koji je bio profesionalni lovac na komete. (O.K.)

  • gaga

    04.04.2011 12:52
    nesto lepo
    Napokon jedna lepa vest, bez lazi, politike, raznih interesa, kriminala.....samo napred zaljubljenici u nebeski svod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti