Ugašen stambeni pronatalitetni fond

Odlukom Skupštine grada, Stambeno-kreditni pronatalitetni fond zvanično je prestao da radi.

Odlukom Skupštine grada, Stambeno-kreditni pronatalitetni fond zvanično je prestao da radi.

Članica Gradskog veća za socijalnu zaštitu, Sanja Stojanović, kaže da je niz problema onemogućavao građanima da kupe stan uz pomoć Fonda. Kako je navela, od 29 učesnika koji su tokom 2007. i 2008. godine dobili mogućnost da koriste subvencije, zbog nepovoljnih kreditnih uslova banaka, samo polovina njih je uspela da to pravo i ostvari.

Stojanovićeva ističe da se problem javljao i kada građani odaberu nekretninu koja nije uknjižena, tako da nisu bili u mogućnosti da u predviđenom roku prikupe svu dokumentaciju za konkurs. Ona dodaje da je zbog toga pokrenuta inicijativa da se pronađe način za bolje funkcionisanje Fonda, kako opredeljena sredstva u budžetu ne bi ostala neiskorišćena.

Grad je, u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju, oformio Agenciju za socijalnu stambenu izgradnju, koja bi trebalo da preuzme sve nadležnosti u rešavanju stambenog pitanja za roditelje sa decom koji nemaju krov nad glavom. (D.B)

  • Don Kihot

    27.04.2011 18:58
    Naravoučenije
    Mi smo konkurisali za sredstva iz fonda jer smo bili kreditno sposobni (jedan od tadašnjih uslova), svi smo rođeni u Novom Sadu, tada smo imali dvoje dece i tada smo bili već šest godina podstanari (sada je već deveta godina kako bez uspeha pokušavamo da rešimo stambeno pitanje). Sredstva iz fonda su nam bila potrebna kao učešće za kredit. Na listi smo se kotirali iza stotog mesta, a na listi je, ako se dobro sećam bilo oko 400 porodica. Dakle, priča da su banke i neuknjižene imovine bile sporne teško da stoji, jer u slučaju da su sredstva dodeljena porodici koja ne uspe da realizuje kredit, sredstva se automatski dodeljuju sledećoj porodici sa liste. Svi papiri koje su nam tražili nisu malo koštali, a kao posebnu glupost istakao bih dokaz da nijedan član porodice ne poseduje ništa na teritoriji Republike Srbije (po tom konkursu, ako imaš 5 godina prebivalište u Novom Sadu, onda si Novosađanin!?). Naravno niko te ne pita da li u nekoj drugoj zemlji poseduješ Diznilend ili Luvr, ili pola Aspena, Jahorine ili čega već, dakle: puj pike - ne važi!!!

    Inače, nesuvisli su komentari o parovima koji ne razmišljaju da li imaju krov nad glavom pre nego što naprave dete (ili decu). Kakve li to probleme imaju parovi bez dece, koje bi trebalo finansirati iz budžeta?
  • 10.04.2011 18:25
    Sanjice
    Draga Sanjice ostavi se politike i idi da radis svoj posao ako ga znas.
  • ?!?!

    06.04.2011 05:27
    "...Stambeno-kreditni pronatalitetni fond zvanično prestao da radi. ... Grad je, u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju, oformio Agenciju za socijalnu stambenu izgradnju..." Zatvori se jedno, da bi se isto to otvorilo pod novim nazivom, verovatno sa istim i jos malo novih zaposlenih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti