Smanjili vladu, a nikog ne otpuštaju

Vlada Vojvodine od danas se smanjuje, ali to ne znači da iko iz pokrajinske administracije ostaje bez posla.  
Vlada Vojvodine od danas se smanjuje, ali to ne znači da iko iz pokrajinske administracije ostaje bez posla.

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su odluku o novoj pokrajinskoj upravi koja omogućava da broj sekretarijata vojvođanske Vlade sa 17 bude smanjen na 12. Za su glasala 74 poslanika, dok je protiv bilo 18 poslanika opozicije. Ova odluka odmah je objavljena u "Službenom glasniku", čime je postala pravosnažna.

Odgovarajući na pitanje novinara Radija 021 o tome da li će biti otpuštanja u administraciji, pokrajinski premijer, Bojan Pajtić, kaže da će to biti poznato kada se preraspodele svi zadaci i definiše ko će preuzeti obaveze u okviru novih nadležnosti. "Mi hoćemo da budemo maksimalno racionalni i ne bi bilo uopšte ni mudro, ni racionalno sada smanjivati broj zaposlenih, pa onda posle nekog zapošljavati zato što ste dobili neku novu nadležnost. Prosto, hoćemo da do kraja budemo ozbiljni i odgovorni", kaže Pajtić.

Do smanjenja broja sekretarijata sa 17 na 12 došlo je spajanjem resora kulture i informisanja, zdravstva i socijalne politike, urbanizma i životne sredine, obrazovanja, uprave i nacionalnih zajednica, te međuregionalne saradnje i lokalne samouprave. U Vladi nema novih sekretara, a bez te funkcije ostali su Ana Tomanova Makanova, Novka Mojić, Slobodan Puzović, Boris Barjaktarović i Zoltan Jegeš.

Za opoziciju izmene u Vladi nemaju smisla, jer kako kaže šef radikala u Skupštini Vojvodine, Milorad Mirčić, umesto racionalizacije, dolazi samo do smene pojedinih sekretara. "Srpska radikalna stranka je za nešto što bi podrazumevalo efikasniji rad ove Vlade, a efikasniji rad ne možemo tražiti posle tri godine mandata. Ostalo je nekoliko meseci pred izbore, a mi prisustvujemo nečemu što se zove velika racionalizacija i velika ušteda. Svakome je valjda jasno da je ovo politički i marketinški potez", kaže Mirčić.

Bojan Pajtić navodi da do promena u Vladi nije došlo zato što nije bio zadovoljan radom pojedinih sekretara, već zato da bi se Vlada učinila još uspešnijom, bržom i efikasnijom. "Mi smo administracija koja je izvršila sva svoja obećanja. Administracija koja za sedam godina nije imala ni jedan skandal, ni jednu aferu. Obezbedili smo sredstva i pokrenuli investicioni ciklus koji zaista nije viđen jako dugo na teritoriji pokrajine, postigli velike rezultate u oblasti zapošljavanja, čak i u vreme ekonomske krize", kaže Pajtić.

Ipak, baš kada je reč o rezultatima u zapošljavanju, iz opozicije optužuju Vladu da nije postigla ništa, jer je u Vojvodini, u odnosu na pre tri godine, za skoro 55.000 manje radnih mesta. Istovremeno, u preiodu od 2000. do 2009. godine, broj zaposlenih u pokrajinskoj administraciji porastao je za polovinu, sa 800 na više od 1.200. (D.S.)

  • Repa

    06.04.2011 12:01
    koga?
    U Novom Sadu su sve partije koje postoje u Srbiji bile na vlasti i sve su truba. Osim mozda LDP ali ni oni ne valjaju. E sad ja vas pitam, na sledecim izborima, ZA KOGA DA GLASAMO DA VODI NOVI SAD ? Ajde dajte predloge i resenja jer kritike svi mozemo da pisemo.
  • Vaskez

    06.04.2011 10:37
    Laza sve rek'o...
    http://www.youtube.com/watch?v=2HaHy4e3oBU&feature=player_embedded#at=35
  • novosadjanka

    06.04.2011 07:36
    realnost
    Realno gledajuci, ne bi drugacije uradili ni ti SMERNI RADIKALI.
    Svi su isti, samo se drugacije zovu.
    Ako nema Dulica, bice neko drugi. Sta vi mislite da radikali nemaju svoje bosove, koje treba udomiti i dati im monopol na proizvodnju ili uvoz. Treba cekati i videti, sve je to ista kisa koja nad nama stoji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti