Gde će se rušiti, a gde graditi u centru?

Gde će to u strogom centru grada ubuduće moći da se ruši i zida, objedinjeno je novim planom detaljne regulacije starog gradskog jezgra, koji bi uskoro trebalo da usvoji Skupština grada.  
Gde će to u strogom centru grada ubuduće moći da se ruši i zida, objedinjeno je novim planom detaljne regulacije starog gradskog jezgra, koji bi uskoro trebalo da usvoji Skupština grada.

Arhitekta novosadskog Urbanizma, Darko Polić, kaže za Radio 021 da će strogi centar u velikoj meri zadržati stari izgled, ali i da je deo zgrada moguće zameniti objektima iste spratnosti. "Nova izgradnja je planirana uglavnom na obodima. To je pre svega u zoni iza Srpskog narodnog pozorišta, zatim u Ulici Modene gde su sada svi oni lokali preko puta Tanurdžićeve palate, te blok na uglu Ulice Modene i Bulevara Mihajla Pupina, koji sada deluje nezavršeno", objašnjava Polić.

Na tim lokacijama gradiće se višespratnice, dok preostala nova gradnja podrazumeva objekte manje spratnosti. U nekim slučajevima biće moguća totalna rekonstrukcija objekata, kao što se to sada radi u Ulici Laze Telečkog, koja faktički podrazumeva da novoizgrađeni objekat izgleda kao stari. "Postoje objekti koji su ne samo kategorizovani, nego za koje se zna da su vrlo kvalitetno građeni i da imaju takve istorijske, kulturne i arhitektonske vrednosti da su nezamenljivi. Totalnoj rekonstrukciji se pristupa kod objekata koji nisu od velike vrednosti, ali su deo šireg područja koje ima određene karakteristike. Kao što je Ulica Laze Telečkog", kaže Polić.

On dodaje da se iza Srpskog narodnog pozorišta planira izgradnja polukružnog trga, kao i nekoliko javnih garaža na obodima gradskog jezgra. Garaže su planirane ispod Trga republike, u Ulici Josifa Runjanina, kao i na uglu Jovana Subotića i Đure Jakšića, kaže Polić i dodaje da bi one trebalo da spasu centar od zagađenja, ali i da Trifkovićev trg prepuste pešacima.

"Ostaje jedna saobraćajna kolska komunikacija između Njegoševe i Miletićeve ulice, ali će apsolutno sva ostala površina biti pešačka. Deo uz objekte koji su sada prizemni, a planirani su za nadogradnju, od broja jedan do devet, u nastavku apoteke, oni će moći da otvore svoja prizemlja i da budu objekti u kojima se mogu dešavati aktivnosti kao u Ulici Laze Telečkog", kaže Polić.

Granica zaštićenog dela grada, površine 35 hektara, ide Bulevarom Mihajla Pupina, Uspenskom, potom Ulicom Jovana Subotića, Trgom Marije Trandafil, zatim Pašićevom i delom Ulice Zlatne grede, tako da Zmaj Jovina gimnazija čini deo zaštićene zone. Granica Daničićevom ulicom preko Trga republike dolazi do Ulice Žarka Vasiljevića, a s Bulevarom Mihajla Pupina ponovo se spaja ulicama Ignjata Pavlasa, Ise Bajića, Ilije Ognjanovića i Modene. (D.S.)

  • 21.07.2011 07:00
    U pravu si, a drzava ti ne da da na kredit kupis neki stan u staroj gradnji koji vredi vec samo te nove koji se raspadaju. ko je uopste dozvolio da se to gradi.
  • 21.07.2011 06:58
    Dok ne bude kasno pozabavite se urbanistickim haosom u Novom Sadu jer Nova Detelinara je virus koji polako zahvata i druge delove grada odnosno betom, zgrade koje ce se srusiti za par godina koliko su kvalitetno uradjene, nigde drveta, parka, decijeg igralista...
  • SAMAEL

    12.04.2011 22:34
    @Komsija
    Tako je komsija. Tu bi park bas lepo "seo". Ajde da krenemo neku peticiju za taj park!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti