Sastanak Vučića, Rame i Zaeva na Tvrđavi: Da se do kraja 2021. granica prelazi uz ličnu kartu

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevom i Edijem Ramom, održan je na Petrovaradinskoj tvrđavi.
Sastanak Vučića, Rame i Zaeva na Tvrđavi: Da se do kraja 2021. granica prelazi uz ličnu kartu
Foto: 021.rs
Tema sastanka bila je inicijativa da se formira takozvani "mali Šengen" koji bi olakšao promet robe, ljudi, usluga i kapitala, između Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Sklapanjem ovakvog dogovora smanjilo bi se čekanje teretnih kamiona na granicama i olakšala bi se razmena na tržištu koje broji nekoliko miliona ljudi.
 
Predsednik Vučić izjavio je, nakon sastanka, da je sa premijerima Severne Makedonije i Albanije potpisao zajedničku deklaraciju.
 
"Dokument se zasniva na implementaciji četiri ključne slobode EU - protoka robe, kapitala, usluga i ljudi. Naš je cilj da do kraja 2021. godine napravimo uslove da maksimalno uz ličnu kartu pređete granicu", rekao je Vučić. Navodeći da kamioni na Zapadnom Balkanu gube godišnje 26 miliona sati čekajući na granicama, kazao je da bi u slučaju uklanjanja tih barijera bilo moguće ostvariti ogromne uštede.
 
Edi Rama je ocenio da je sastanak bio dragocen jer je dogovoreno da se podrže principi zajedničke deklaracije.
 
"Imamo priliku da naučimo da možemo više da uradimo, a da ne čekamo druge da nam daju više. Moramo da učinimo više za naše građane, na dobrobit slobodnog kretanja i u korist kruženja roba i usluga, ali i kapitala na ovoj teritoriji", rekao je Rama.
 
On je dodao da postoje otvorena pitanja u "srcu regiona", ali da to "ne treba da ih spreči da se dogovore oko onog što se tiče građana celog regiona".
 
Prema rečima Zaeva, inicijativi za bliže ekonomsko povezivanje zemalja regiona treba da se priključi svih šest zapadnobalkanskih zemalja.
 
"Potrebna je puna saradnja u sprovođenju četiri fundamentalne slobode - slobode protoka ljudi, roba, usluga i kapitala. Smatram da će to definitivno stvoriti ono što svi očekujemo, a to je Balkan koji će biti više poštovan u svetu, konkurentniji i privlačniji za strane investitore", rekao je Zaev.
 
Kako je najavljeno, sledeći sastanak biće održan u Ohridu, 10. novembra, kada će se "izaći sa najkonkretnijim merama".
 
Kako javlja reporter 021.rs sa lica mesta, u podgrađu Petrovaradinske tvrđave tokom prepodneva nije bilo gužve, bilo je raspoređeno nekoliko patrola i saobraćaj se odvijao normalno. Međutim, kratkotrajni zastoj saobraćaja i blokada pojedinih ulica može se očekivati po završetku sastanka, tokom odlaska delegacija iz Novog Sada.
 
Na samoj Petrovaradinskoj tvrđavi je raspoređeno jako obezbeđenje na nekoliko punktova, pa se, onima koji ne moraju, preporučuje da za vreme sastanka ne posećuju ovo zdanje. 
 
Premijeri Severne Makedonije i Albanije u Novi Sad su stigli juče, a dočekao ih je gradonačelnik Miloš Vučević. Vučić, premijerka Ana Brnabić, Zaev, Rama i Vučević, u večernjim satim prošetali su se centrom grada.
  • Samo posmatram

    13.10.2019 15:05
    Botovi, gde su?
    Naverovatno, nema dezurnih botova da brane im vodju?!?

    Izgleda, da im ne odgovara tema i nemaju municije kako da pariraju gradjanima.

    Konacno se sve vidi i zasto je, izgleda, sns stvoren!
  • Observer

    13.10.2019 10:40
    Epilog?
    Da li je dolaskom SNS na vlast 2012. bilo planirano dugoročno udaljavanje Srbije od EU, na način rešavanja pitanja Kosova kao što je sada stvaranje “malog Šengena”?

    Drugim rečima, da li zato što se DS nije hteo da liši Kosova (a nije imao “putera na glavi” za “pritiskanje”) smišljen je SNS, čije se rukovodstvo moglo “pritisnuti”?

    Sada prisustvujemo epilogu, zbog koga je SNS i došao na vlast?
  • Bili Kid

    12.10.2019 15:38
    Svinjac iz jednog sela udruzuje se sa drugim svinjcem iz drugog sela. Katastrofa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti