Poskupljuje školovanje na fakultetima

I pored preporuke Ministarstva prosvete da se na fakultetima ne diže cena školarina, cena studiranja će na pet novosadskih fakulteta porasti za 5 do 10 procenata, saznaje Radio 021.
I pored preporuke Ministarstva prosvete da se na fakultetima ne diže cena školarina, cena studiranja će na pet novosadskih fakulteta porasti za 5 do 10 procenata, saznaje Radio 021. Prorektor za nastavu novosadskog univerziteta Milan Simić navodi za Radio 021 da su zahtevi Filozofskog, Pravnog, Građevinskog, Pedagoškog i Učiteljskog fakulteta za povećanjem cene školovanja opravdani.

"U obrazloženju koje su nam dostavili fakulteti povodom njihovog predloga za poskupljenje cene studiranja stoji da je novac neophodan za održavanje objekata. Neki od njih nisu dizali cene školovanja već četiri godine, tako da smatram da je njihov zahtev poptpuno opravdan", navodi Simić.

Studenti, sa druge strane, nisu preterano srećni zbog najavljenog poskupljenja. Prema njihovom mišljenju, cena školovanja je i sad previsoka.

"Ma daj, i ovako ne znam kako ću. Moram da radim i da studiram, ako slučajno padnem sa budžeta, batalim studije. Kako ih više nije sramota da nas tako pelješe?", rezigniran je jedan student engleskog jezika.

Kako za 021 kaže prodekan za finansije Filozofskog fakulteta Zoltan Đere, cene školovanja u ovoj ustanovi nije menjana već četiri godine. Prema njegovim rečima, nove cene neće biti puno veće od postojećih i samo će pratiti stopu inflacije.

"Savet Filozofskog fakulteta je prihvatio novi cenovnik koji sadrži povećanje cena školovanja, kao i pratećih troškova u iznosu od oko prosečno 8 procenata. Tako će oni smerovi na kojima je godina koštala 64.000 sada stajati 70.000, a oni koji su bili 96.000 su sada 100.000 dinara", kaže za 021 prodekan za finansije sa Filozofskog.

Đere navodi da grad nije mogućnosti da finansira tekuće troškove i rekonstrukcije Filozofskog fakulteta, tako da je dizanje cena jedini način da se zgrada održava na odgovarajućem nivou. "S obzirom na to da osnivač ne može da finansira radove na sanaciji i rekonstrukciji zgrade Filozofskog fakulteta, koja je u veoma lošem stanju, mi smo prosti bili primorani da dignemo cene", objašnjava Đere.

Tako sada osnovne studije na Novosadskom univerzitetu koštaju od 55.000 za najjeftinije smerove, fiziku i matematiku na Prirodno-matematičkom fakultetu do 180.000 dinara, koliko treba izdvojiti za Medicinski fakultet. Studenti master studija, u zavisnosti od fakulteta, treba da izdvoje od 70.000 do 100.000 dinara. Najskuplje su doktorske studije, koje koštaju od 110.000 do čak 200.000 dinara. Najveću izmenu u odnosu na prošlogodišnje cene ima Filozofski fakultet, koji je cenu doktorskih studija povećao za čak 70% pa one sada koštaju 200.000 dinara.

Ministarstvo prosvete fakultetima i dalje ne plaća troškove poslovanja, iako su u pitanju državne ustanove. Iz tog razloga, fakulteti dižu cene, a nesposobnost države se prelama preko leđa siromašnih studenata od kojih veliki deo odustaje od studija jer nema novca da plaća astronomske cifre na ime školarine. (Miodrag Sovilj)

  • ivan

    16.04.2011 11:26
    laži!!!!
    Jao jao koja laž da Filozofski nije podizao cene 4 godina!!! Glava me zabolela sada...Kako vas bre nije sramota da lažete TOLIKO???
  • mama

    15.04.2011 18:18
    Mislim da se u ovakvim clancima nikad ne naglasi dovoljno jasno da ove skolarine placaju samo oni studenti koji su se nasli ispod crte tj oni koji zbog svog losijeg uspeha nisu na budzetu. Pogledajte rang liste posle polaganja prijemnih ispita pa vidite uspeh tih studenata. Napravite poredjenja po fakultetima; to bi bio vrlo informativan clanak.
  • johnny

    15.04.2011 14:04
    bagra
    Pogledajte vozni park studenata i uzmite u obzir da rucaju becke snicle za 100 (sto) dinara i navijaju za titove blizance u fudbalu i onda ih sazaljevajte...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.