SANU da utvrdi tačan broj žrtava Racije

Predsednik Memorijalnog društva "Racija 1942." Milan Radomir zatražio je danas od Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) da utvrdi tačan broj i poimenični popis žrtava fašističke Racije iz 1942. godine u Bačkoj.
Predsednik Memorijalnog društva "Racija 1942." Milan Radomir zatražio je danas od Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) da utvrdi tačan broj i poimenični popis žrtava fašističke Racije iz 1942. godine u Bačkoj.

Radomir je u otvorenom pismu kritikovao sekretara istorijskog odeljenja SANU akademika Vasilija Krestića zbog odbijanja da se to odeljenje bavi utvrđivanjem činjenica o broju stradalih Vojvođana tokom fašističke Racije u Drugom svetskom ratu. Radomir je naveo da domaći istoričari nikada nisu utvrdili stvarni broj žrtava fašističke Racije, tokom mađarske okupacije Bačke u Drugom svetskom ratu, već se i danas operiše brojem koji je višestruko manji od stvarnog.

Radomir je naveo da je prema podacima iz mađarskih vojnih krugova, do kojih je došao narodni poslanik Stranke malih posednika Endre Bajči Žilinski, januarska Racija 1942. godine odnela najmanje 12.763 žrtve, a sam Žilinski je izgubio život braneći dostojanstvo i prava žrtava Racije. Prema zvaničnim podacima srpske istoriografije, u Raciji je ubijeno oko 4.000 osoba.

"Podaci o Raciji su nepotpuni, iskrivljeni i prećutkivani, a broj stradalnika trostruko smanjen. Valjda te žrtve zaslužuju dužnu pažnju Srpske akademije nauka i umetnosti", navodi se u otvorenom pismu.  Radomir se založio i za utvrđivanje broja mađarskih žrtava, koje su pobili partizani u znak odmazde zbog Racije, 1944. i 1945. godine, u mestima u kojima je Racija izvršena.
Racija je zločin koji je u januaru 1942. godine počinjen nad nevinim žiteljima Čuruga, Žablja, Đurđeva, Gospođinaca, Gardinovaca, Vilova, Loka, Titela, Mošorina, Šajkaša, Kisača, Srbobrana, Temerina, Novog Sada i Bečeja.
  • Apache

    20.04.2011 12:31
    Lalla - ako zaaista zele
    Lalla - Bravo!!! Ali to nije u duhu "demokratske" države Srbije!
  • WildOne

    19.04.2011 13:45
    U raciji su mi stradale dve generacije muških glava, a nismo ni Srbi ni Jevreji ni Romi. Znamo kada, gde i ko ih je pogubio, jedino što ne znamo je; ko ih je potkazao.
  • LALA

    19.04.2011 12:55
    UTVRDITI ŽRTVE RACIJE I PARTIZANSKE DMAZDE
    Krajnje je vreme utvrditi tačan broj stradalih srba i jevreja za vreme racije 1942.godine ali i stradalih mađara u odmazdi partizanskih jedinica takođe na nevinim stanovništvom 1944 i 1945.godine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti