FOTO: Godinu dana protesta u Novom Sadu

Opozicioni Savez za Srbiju obeležio je u danas godinu dana od početka protesta protiv režima Aleksandra Vučića u Novom Sadu.
FOTO: Godinu dana protesta u Novom Sadu
Foto: 021.rs

Na skupu su podsetili na to da se u vojvođanskoj prestonici i pored kraćih prekida, protesti održavaju neprestano godinu dana i da su Novosađani istrajni u borbi za slobodne i poštene izbore.

Podsetili su na uspešne akcije u kojima su ukazali na zloupotrebe lokalnih vlasti, kao i drugih nivoa vlasti, ali i da je "razobličen izborni inženjering sa samovoljnim smanjenjem izbornog cenzusa i druge manipulacije kojim vladajući režim pokušava da sakrije očiglednu istinu da izbori u Srbiji sada nisu ni slobodni ni pošteni".

O ovome, kao i o drugim temama od interesa za građane, govorili su predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke u Vojvodini Nebojša Novaković i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović.

Jovanović je rekao da je vlast od 2012. godine "proćerdala pola milijarde evra" od ekoloških taksi, a odgovornost za zagađenost vazduha pokušala da prebaci na najsiromašnije građane.
 
"Odgovornost za katastrofalno stanje leži na najvećim zagađivačima sumpor-dioksidom, kao što su termoelektrane, ali i na Vladi Srbije koja je straćila pola milijarde evra od ekoloških taksi, a da nije uradila ništa", naveo je Jovanović.
 
On je istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pogrešio kada je jutros predložio male hidroelektrane kao rešenje za zagađenu životnu sredinu. "Upravo od podsticaja koji se daju za male hidroelektrane, kao i od ekoloških taksi, mogu se ugraditi svi potrebni filteri na termoelektrane i doneti mere za veću energetsku efikasnost", objasnio je Jovanović.
 
Sa protesta je upućen poziv opozicionim političkim organizacijama i građanskim inicijativama da se pridruže "Savezu za Srbiju" u bojkotu, kako su naveli "lažnih izbora koje vođa režima Aleksandar Vučić i njegove pristalice pripremaju za april." Naveli su da se protiv autokratske vlasti i izbornih manipulacija bori otporom i nepristajanjem, a odluka "Saveza za Srbiju" i još nekih stranaka i građanskih organizacija da ne učestvuju u lažnim izborima se pokazala kao vrlo snažno i efikasno sredstvo u borbi za slobodne i poštene izbore.

Naredni protest zakazan je za sledeći petak u 18 časova.

  • iPad

    18.01.2020 12:36
    kako je lepo sesti u kafic , staviti laptop na sto i srkati kaficu sat vremena .
    ko ce jos da razmislja o tamo nekakvom protestu .
  • Pavle

    18.01.2020 11:41
    Žalost
    Nije se odmaklo prema 5 mil za godinu dana. Što je ok, pošto kao što je predsednik sam rekao, to ga se ne tiče. Ne gubite pozitivnu energiju. Ali bez lažnih nadanja samo.
  • Magla

    18.01.2020 11:38
    Magarci u magli
    Mislim da je pravi trenutak da sad cuvena"opozicija"izadje na ulicu jer je napolju magla i onda slobodno mogu reci da ih je 5 miliona ,ali jbg nisu se videli od magle:))))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti